HELSINKI. Leijonien kokenut kultavalmentaja Jukka Jalonen on seurannut mielissään ex-kiekkoilija Janne Puhakan aikaansaamaa keskustelua.

Ex-liigapelaaja on kerännyt paljon positiivista huomiota kerrottuaan avoimesti seksuaalisesta suuntautumisestaan Helsingin Sanomien haastattelussa. Puhakka on ensimmäinen suomalainen kiekkoilija, joka on kertonut avoimesti homoudestaan.

Jalonen uskoo, että tällaiset esimerkit ovat hyviä avamaan kiekkoyhteisön tabuja.

– Se voi rohkaista jotakuta, joka saattaa olla samassa tilanteessa. Varmasti tämä helpottaa: pää on avattu. Jos joku on pähkäillyt ja empinyt tilanteensa kanssa, tilanne on varmasti nyt erilainen. Ihmiset ovat suhtautuneet tähän kuitenkin myönteisesti. Vastaanotto on ollut positiivinen, Jalonen kommentoi maanantaina leijonalounaalla.

Juuri Puhakan saama positiivinen palaute antaa kiekkoyhteisölle uskoa. Jääkiekko tarvitsee jatkossakin kaikki potentiaaliset pelaajat lajinsa pariin – esimerkiksi sukupuolesta tai seksuaalisuudesta riippumatta.

– Mitä omia pelaajiani tunnen, on vaikea kuvitella, etteivät he hyväksyisi, jos jollain pelaajalla suuntautuminen on samaan sukupuoleen, Jalonen pohtii.

Suuri yleisö pelottaa?

Puhakka kertoi itse uutisen yhteydessä ulostulonsa syyksi juuri pitkäaikaisen yhteisön vaikenemisen. Jalonen uskoo, että taustalla saattaa olla myös isomman yleisön pelko.

– En usko, että kyse on välttämättä jääkiekkoyhteisön pelosta. Epäilen, että suuri yleisö pelottaa enemmän nuoria. Mutta tämäkin on vain oma olettamus, Jalonen epäilee.

Samalla valmentaja muistuttaa, ettei hänen joukkueissaan seksuaalisuus tai mikään muukaan kaukalon ulkopuolinen erilaisuus vaikuta tekemiseen.

– Ei sillä ole ollut mulle ikinä merkitystä, onko pelaaja nuori, tai vanha, valkoinen tai tumma, hetero tai homo, Jalonen kiteyttää.

LUE MYÖS: Jesse Puljujärvi mukaan Leijoniin! Jukka Jalonen puolustaa suomalaistaituria: ”Rohkea kaveri – nostan hattua”

LUE MYÖS: Leijonien joukkue, tuoreimmat uutiset ja otteluohjelma löytyvät kaikki kootusti tästä!

Ilari Isotalo, Helsinki
Twitter: @IlariIsotalo