TPS on ollut tällä kaudella jatkuvana naurunaiheena, eikä ihme. Seura oli pitkään Liigan jumbopaikalla. Kengän kuvan takamukseensa ovat saaneet kaikki, jotka on vain kiinni saatu. Silti TPS ei kuitenkaan ole kiekkotuotteeltaan Liigan isoin kriisiseura.

Kunnia kuuluu Pelicansille.

Toisin kuin Turussa, Lahdessa ei tarvitse nyrpistellä nenäänsä joukkueen kasaamiselle. Pelicans menetti kesän aikana monta tähtipelaajaa, mutta silti kokoonpanoa pidettiin vielä ennen kauden alkua erittäin kilpailukykyisenä. Viimeistään Tomi Karhusen hankinta nosti pussinokat monen papereissa suoraksi lähelle kuuden parhaan sakkia.

Menestyminen kaukalossa on tähän mennessä ollut kehnoa, mutta edes sen verran keskinkertaista, ettei valtakunnan tasolla ole herätty Pelicansin tuskaan muuten kuin Ville Niemisen potkujen myötä. Joukkuetta ovat tähän mennessä kannatelleet Tomi Karhusen torjunnat, Hannes Björnisen taistelutahti ja Juhamatti Aaltosen taito.

Isoin kompastuskivi joukkueelle on ollut valmennus. Ville Nieminen ei saanut joukkuettaan missään vaiheessa tätä kautta lentoon. Nuori joukkue näyttää kaukalossa suorastaan hitautta. Peli tyssää jatkuvasti keskialueelle, eikä hyökkäyksissä ole mitään intoa tai vaarallisuutta.

Jos lähes koko joukkue alisuorittaa, ei voida syyttää yksilöitä.

Syöksykierre tulee kiihtymään

Nyt Pelicans on menettänyt Karhusen, ja tämä näkyy välittömästi. Ykkösvahdiksi noussut Atte Tolvanen ei ole huono maalivahti, mutta hän on liian tiukassa paikassa liian aikaisin. Huonot tulokset vaikuttavat itsetuntoon, ja laskenut itsetunto huonontaa suorituksia. Noidankehä on valmis.

Kakkosvahdiksi Pelicans hankki hätäratkaisu Riku Heleniuksen, joka otettiin seuraan vain koeajalle. Toimistollakin tiedettiin, että kokenut maalivahti on valovuoden päässä uransa parhaasta tasosta. Helenius nähtiinkin maalilla JYPiä vastaan, ja suorituksen voi sanoa olleen kiekkoammattilaiselle suorastaan ala-arvoinen.

Nyt Pelicans on ulapalla huonon maalivahtikaksikon ja kokemattoman päävalmentajan Jesse Wellingin alaisuudessa. Matka kohti runkosarjan viimeistä sijaa on väistämätön.

Ainoastaan Pasi Nurmisen paluu voi enää pelastaa Pelicansin kauden. Lahtelaisen kiekkolegendan sanotaan olleen vastuussa viime kauden voittavasta pelitavasta, ja empiirinen koe antaa tälle väitteelle pohjaa. Ilman Nurmista Pelicans on ollut täysin hampaaton. Joukkue on hänelle tuttu, joten siirtymä penkin taakse olisi helppo ja sujuva.

Nurminen on hoitanut Lahdessa kaikkia mahdollisia virkoja postinjakajasta pelaajatarkkailijaan yhtä lukuunottamatta. Päävalmentajan pestiä hän ei ole vielä päässyt koittamaan.

PS. Pelicansille ei tekisi pahaa sekään, jos Nurminen pukisi taas varusteet päälle ja palaisi tolppien väliin.