Edmonton Oilers palasi tiistain vastaisena yönä kiinni voittoihin neljän tappion jälkeen kammettuaan ”suomalaisjoukkue” Dallas Starsin kumoon niukoin jalkapalloluvuin 2-1. Öljypaitojen maalilla torjunut sinivalkoinen konkarivahti Mikko Koskinen otti ottelussa 34 koppia hänen ollessa kamppailun kakkostähti.

Päänahka oli sesongin 21. pelinsä torjuneelle suomalaiselle kauden 12:s. Samalla hänen reilun puolentoista viikon kuivakausi napsahti komeasti poikki. Suuta ei pidä kääntää mutrulle, vaikka tähtipaitojen Tyler Seguin pilasi Koskisen nollapelin lopussa.

– Jokainen kantoi taakkansa ja Koskinen oli hyvä maalillaan. Tämä on kaava, jota meidän on noudatettava, jos haluamme menestyä, päävalmentaja Dave Tippett kuvaili Oilersin kotisivuilla.

Tällä kaudella kaikkiaan 21 pelissä torjunut Koskinen on aloittanut syksyllä tolppien välissä yhteensä 19 kertaa. Suomalaisen rekordi näissä peleissä on 12 voittoa sekä seitsemän tappioita, joista viisi on tullut varsinaisella peliajalla. Pisteettömien pelien otanta on siis upean pieni.

Väkevää johtoasemassa

Yksi tiistaiyön kamppailun ratkaisukohdista oli se, että Oilers pääsi karkaamaan pelissä johtoon jo ennen ensimmäisen erän puoltaväliä. Zack Kassian iski 1-0-rysän ja Leon Draisaitl voittomaaliksi jääneen 2-0-häkin viitisen minuuttia ennen ensimmäistä erätaukoa.

Oilers on ollut tällä kaudella juurikin tällaisissa peleissä, joissa se on iskenyt avaushäkin, äärimmäisen vahva. Näistä joukkue on kairannut peräti 15 voittoa, kerran se on taipunut tappioon ylitöiden jälkeen ja vain neljästi suoraan häviöön.

– Kun jää kaksi tai kolme maalia taakse ensimmäisessä erässä, on vastustajan takaa-ajaminen rankkaa. Mielestäni tuollainen on raskasta jokaiselle joukkueelle, Koskinen heitti.

– Samaa pystyi havaitsemaan tänään. Teimme kaksi ensimmäistä maalia ja sen jälkeen Dallasilla oli aika vaikeaa.

NHL-urallaan vasta 80 ottelua pelanneella vantaalaisella on syytä leveään hymyyn. Kiekot ovat tarttuneet tällä kaudella 91,7 prosentin varmuudella, päästettyjen maalien keskiarvo on 2,65. Osa kiitoksista menee maalin edessä luutiville joukkutovereille.

– Joukkueen panos puolustusalueella oli mahtavaa. Pelasimme tiukasti ja kaikki halusivat panostaa ensiksi puolustukseen ja keskittyä sitten hyökkäämiseen.