Edmonton Oilersin seuralegenda Jari Kurri muisteli MTV Urheilun vieraana pitkäaikaisen tutkaparinsa Wayne Gretzkyn koko kiekkomaailmaa kesällä 1988 järisyttänyttä siirtoa Los Angeles Kingsiin.

Kurri kertoo historian parhaana jääkiekkoilijana pidetyn ”Ysiysin” vihjanneen tälle siirrostaan jo edellisissä mestaruusjuhlissa.

– Oltiin voitettu Stanley Cup, vietetty yhteisiä päiviä joukkueen kanssa ja vähän juhlittu. Taisimme istua steam roomissa (löylyhuoneessa) ”Väinön” kanssa. Hän kuiskasi, että Jari, hän ei varmaan ole ensi kaudella enää takaisin täällä, Kurri muistelee MTV Urheilulle.

– Minä varmaan nyökytin olkapäitä ja sanoin ”jee jee, of course”. Se meni minulta vähän kuin ohi. En ottanut sitä tosissaan ollenkaan.

– Taisin olla Vaasassa pitämässä jääkiekkokoulua, kun agenttini soitti, että tällainen kauppa on tehty. Sitten se vasta kolahti, että ei saamari, sehän sanoi minulle siellä jo silloin, että näin voi tapahtua ja tässä ollaan. Kyllä se sellainen sokki oli ja kauhea yllätys. Ei sitä tajunnutkaan, Kurri muistelee yli 30 vuotta myöhemmin.

NHL-historian kohutuimman siirron taustalla olivat Oilersin sen aikaisen omistajan Peter Pocklingtonin rahahuolet.

– Tiesin omistajan taustat. Siellä oli vähän rahapulaa ja velkaa, ja tällä kaupalla pystyi selviämään niistä, Kurri muistelee vuosikymmenten jälkeen.

Gretzky pelasi sittemmin Kingsissä kahdeksan kauden ajan ennen siirtoaan St. Louis Bluesiin uran loppuvuosina.

LUE MYÖS: Saku Koivu paljasti mielenkiintoisen seikan NHL-varauksestaan: Montreal oli jäädä nuolemaan näppejään