Tasan vuosi sitten Leijonilla oli Slovakian MM-kisoissa ensimmäinen välipäivä. Takana oli kaksi hienoa voittoa, kun Kanada oli kaatunut maalein 3–1 ja Slovakia 4–2. Kaapo Kakko oli latonut jo ällistyttävät viisi maalia, ja kuten eilen saimme lukea, sekä Sakari Manninen että Niko Mikkola saivat kolme syöttöpistettä Kakon Slovakia-matsin hattutempun osumiin.

Kaikessa hiljaisuudessa myös kolmas Leijona oli jo kerännyt tehot 0+3. Hyökkääjä Toni Rajala (kuvassa) oli saanut syöttöpisteen Kanada-pelissä Kakon ja Arttu Ilomäen maaleihin sekä Slovakia-matsissa Petteri Lindbohmin osumaan. Kaikille kolmelle maalintekijälle kyseessä oli muuten ensimmäinen MM-kisamaali! Myös pisteet olivat Rajalalle ensimmäiset miesten MM-kisoissa, olihan kyseessä Rajalan ensimmäinen aikuisten MM-turnaus.

Tätä faktaa saattoi pitää hyvinkin yllättävänä. Rajala oli nimittäin 2000-luvulla Suomi-kiekon kenties suurin ja kohutuin lupaus. Tampereen Ilveksessä oli jo varhain havaittu Parkanon Kiekko -83:n kasvatin valtava potentiaali, ja Ilves tarjosi Rajalalle sopimusta tämän ollessa vain 15-vuotias. Eikä se ollut mikä tahansa junnusopimus.

– Sopimukseeni kuului asunto perheellemme: uusi paritalon puolikas Turtolassa. Olimme reissanneet kuusi vuotta Parkanon ja Tampereen väliä, kun pelasin Ilveksessä. Onneksi vanhemmille löytyi myös töitä Tampereelta, Rajala sanoo Kultaleijonien Tarina 2019 -kirjassa.

Muutama esimerkki Rajalan kyvyistä. C-nuorten SM-sarjassa hän takoi 13 ottelussa tehot 26+20=46 eli yli 3,5 pistettä per ottelu. 15-vuotiaana hän teki B-nuorten eli alle 18-vuotiaiden SM-sarjassa 30 ottelussa 18+26=44 pistettä. Vuotta myöhemmin hän tehtaili A-nuorten eli alle 20-vuotiaiden Liigassa 33 pelissä pisteet 13+22=35. Siis neljä vuotta ”alaikäisenä”.

Toisissa alle 18-vuotiaiden MM-kisoissaan keväällä 2009 Rajala latoi kuudessa pelissä käsittämättömät 10+9=19 pistettä ja hänet valittiin turnauksen parhaaksi hyökkääjäksi. Suomi saavutti kisoissa pronssia.

NHL-seura Edmonton Oilers varasi Rajalan kesällä 2009 neljännellä kierroksella numerolla 101. Rajala lähti Kanadan kovaan juniorisarjaan WHL:ään Brandon Wheat Kingsiin, jossa tahti jatkui hyvänä: 60 ottelua, 26+37=63. Tämän jälkeen Rajala palasi pariksi kaudeksi Ilvekseen, kunnes siirtyi AHL:n Oklahoma City Baronsiin. Sielläkin syntyi lähes piste per peli (46, 17+28=45) – vieläpä NHL:n työsulkukaudella, jolloin AHL oli tavallista kovatasoisempi.

Mutta NHL:n portit eivät Rajalalle koskaan auenneet.

– Sen (työsulkukauden) jälkeen en saanut Edmontonista selvää, onko sieltä tulossa näyttöpaikkaa. Ehkä Edmonton ei ollut juuri silloin minulle kaikkein paras organisaatio, kun he olivat saaneet aika paljon ykköskorin miehiä, Rajala miettii.

Ensimmäiset A-maaottelunsa Rajala pelasi kaudella 2013–14 EHT-kiertueella. Mutta on hieman erikoista, että Rajalan tasoinen juniorilupaus ei ollut lähelläkään miesten arvokisajoukkuetta ennen kuin keväällä 2018. Tuolloin hän putosi kisakoneesta viimeisten joukossa. Ensimmäiset miesten arvokisansa Rajala pelasi vasta viime keväänä, 28-vuotiaana.

– Niin, miksi kutsuja ei ole tullut? Olen itsekin sitä miettinyt. Ei minulla ole huonoa kautta ollut Euroopassakaan. Leijoniin ei vain ole helppo päästä, syksystä 2013 pääasiassa Ruotsissa ja Sveitsissä pelannut Rajala puntaroi.

Ensimmäisen MM-kisamaalinsa Rajala pääsi tekemään Iso-Britanniaa vastaan. Kaikkiaan hän keräsi viime kevään MM-kisoissa tehot 1+4=5.

Toni Rajala oli siis monilla mittareilla junioritähti – yksi harvoista viime kevään maailmanmestarijoukkueessa. Tämänkertainen MM-kisavisa liittyy Rajalaan, ja on neliosainen:

1: Monetko juniorien arvokisat Rajala on pelannut?

2: Mikä maajoukkue-ennätys Rajalalla on nimissään?

3: Montako eri sarjojen tai arvoturnausten mestaruutta Rajala on urallaan voittanut, juniori-ikäluokat mukaan luettuna?

4: Rajala pelasi kauden 2009–10 Kanadan junioriliigassa WHL:ssä Brandon Wheat Kingsissä. Minkä arvostetun palkinnon Rajala pokkasi kauden päätteeksi?

Vastaukset kysymyksiin seuraavalla sivulla (2).

Vastaukset edellisen sivun kysymyksiin:

1: Toni Rajala ehti pelata junioriurallaan viidet arvokisat: kahdet alle 18-vuotiaiden ja kolmet alle 20-vuotiaiden MM-kisat. Kaudella 2008–09 hän pelasi sekä U18- että U20-ikäluokkien MM-kisat.

2: Jääkiekkokirjan mukaan Rajala on pelannut 67 poikien (15–18-vuotiaiden) maaottelua ja 35 nuorten (alle 19- ja 20-vuotiaiden) maaottelua eli yhteensä 102 juniorien maaottelua. Tämä on enemmän kuin kenelläkään muulla Suomessa. Poikien maaotteluissa Rajala teki 49 maalia, nuorten maaotteluissa 6 maalia.

3: Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, Suomen viime keväänä voittama MM-kulta oli Rajalan ensimmäinen sarjan tai arvoturnauksen voitto koskaan! Siihen asti ainoa hänen voittamansa mitalikin oli alle 18-vuotiaiden MM-pronssi keväältä 2009.

4: Brandon Wheat Kings pääsi järjestävänä joukkueena mukaan Kanadan junioriliigojen mestaruusturnaukseen Memorial Cupiin. Rajala valittiin turnauksen herrasmiespelaajaksi. Wheat Kings selviytyi turnauksen finaaliin, mutta hävisi sen Windsor Spitfiresille.

Kultaleijonien Tarina 2019 -kirjasta selviää myös, mitkä uskomattomat sattumukset yhdistävät Rajalaa ja Arttu Ilomäkeä, mitä Rajala oli sopinut Jukka Jalosen ja Jere Lehtisen kanssa tämän kevään kisoihin liittyen, sekä paljon muuta Leijonien kultajuhliin päättyneeltä taipaleelta.

Kirjan hinta postikuluineen on MM-kisojen aikana vain 20 euroa. Voit tilata 328-sivuisen kirjan tästä linkistä. Lisää tuote ostoskoriin ja kirjoita tilausvaiheessa kampanjakoodi-kenttään sana ”kultaleijonat”, niin hinta putoaa 20 euroon.

Leijonat.com järjestää MM-kisavisan viime kevään kisoihin liittyen joka päivä toukokuun 24. päivään asti. Tuona päivänä piti pelata tämän kevään MM-finaali.