MM-KISAVISA: Superlupauksen sopimuksessa oma talo jo 15-vuotiaana! Kultaleijonan ura sisältää lukemattomia outouksia – uskoisitko edes kaikkia?

© Kuva: Getty Images

Tasan vuosi sitten Leijonilla oli Slovakian MM-kisoissa ensimmäinen välipäivä. Takana oli kaksi hienoa voittoa, kun Kanada oli kaatunut maalein 3–1 ja Slovakia 4–2. Kaapo Kakko oli latonut jo ällistyttävät viisi maalia, ja kuten eilen saimme lukea, sekä Sakari Manninen että Niko Mikkola saivat kolme syöttöpistettä Kakon Slovakia-matsin hattutempun osumiin.

Kaikessa hiljaisuudessa myös kolmas Leijona oli jo kerännyt tehot 0+3. Hyökkääjä Toni Rajala (kuvassa) oli saanut syöttöpisteen Kanada-pelissä Kakon ja Arttu Ilomäen maaleihin sekä Slovakia-matsissa Petteri Lindbohmin osumaan. Kaikille kolmelle maalintekijälle kyseessä oli muuten ensimmäinen MM-kisamaali! Myös pisteet olivat Rajalalle ensimmäiset miesten MM-kisoissa, olihan kyseessä Rajalan ensimmäinen aikuisten MM-turnaus.

Tätä faktaa saattoi pitää hyvinkin yllättävänä. Rajala oli nimittäin 2000-luvulla Suomi-kiekon kenties suurin ja kohutuin lupaus. Tampereen Ilveksessä oli jo varhain havaittu Parkanon Kiekko -83:n kasvatin valtava potentiaali, ja Ilves tarjosi Rajalalle sopimusta tämän ollessa vain 15-vuotias. Eikä se ollut mikä tahansa junnusopimus.

– Sopimukseeni kuului asunto perheellemme: uusi paritalon puolikas Turtolassa. Olimme reissanneet kuusi vuotta Parkanon ja Tampereen väliä, kun pelasin Ilveksessä. Onneksi vanhemmille löytyi myös töitä Tampereelta, Rajala sanoo Kultaleijonien Tarina 2019 -kirjassa.

Muutama esimerkki Rajalan kyvyistä. C-nuorten SM-sarjassa hän takoi 13 ottelussa tehot 26+20=46 eli yli 3,5 pistettä per ottelu. 15-vuotiaana hän teki B-nuorten eli alle 18-vuotiaiden SM-sarjassa 30 ottelussa 18+26=44 pistettä. Vuotta myöhemmin hän tehtaili A-nuorten eli alle 20-vuotiaiden Liigassa 33 pelissä pisteet 13+22=35. Siis neljä vuotta ”alaikäisenä”.

Toisissa alle 18-vuotiaiden MM-kisoissaan keväällä 2009 Rajala latoi kuudessa pelissä käsittämättömät 10+9=19 pistettä ja hänet valittiin turnauksen parhaaksi hyökkääjäksi. Suomi saavutti kisoissa pronssia.

NHL-seura Edmonton Oilers varasi Rajalan kesällä 2009 neljännellä kierroksella numerolla 101. Rajala lähti Kanadan kovaan juniorisarjaan WHL:ään Brandon Wheat Kingsiin, jossa tahti jatkui hyvänä: 60 ottelua, 26+37=63. Tämän jälkeen Rajala palasi pariksi kaudeksi Ilvekseen, kunnes siirtyi AHL:n Oklahoma City Baronsiin. Sielläkin syntyi lähes piste per peli (46, 17+28=45) – vieläpä NHL:n työsulkukaudella, jolloin AHL oli tavallista kovatasoisempi.

Mutta NHL:n portit eivät Rajalalle koskaan auenneet.

– Sen (työsulkukauden) jälkeen en saanut Edmontonista selvää, onko sieltä tulossa näyttöpaikkaa. Ehkä Edmonton ei ollut juuri silloin minulle kaikkein paras organisaatio, kun he olivat saaneet aika paljon ykköskorin miehiä, Rajala miettii.

Ensimmäiset A-maaottelunsa Rajala pelasi kaudella 2013–14 EHT-kiertueella. Mutta on hieman erikoista, että Rajalan tasoinen juniorilupaus ei ollut lähelläkään miesten arvokisajoukkuetta ennen kuin keväällä 2018. Tuolloin hän putosi kisakoneesta viimeisten joukossa. Ensimmäiset miesten arvokisansa Rajala pelasi vasta viime keväänä, 28-vuotiaana.

– Niin, miksi kutsuja ei ole tullut? Olen itsekin sitä miettinyt. Ei minulla ole huonoa kautta ollut Euroopassakaan. Leijoniin ei vain ole helppo päästä, syksystä 2013 pääasiassa Ruotsissa ja Sveitsissä pelannut Rajala puntaroi.

Ensimmäisen MM-kisamaalinsa Rajala pääsi tekemään Iso-Britanniaa vastaan. Kaikkiaan hän keräsi viime kevään MM-kisoissa tehot 1+4=5.

Toni Rajala oli siis monilla mittareilla junioritähti – yksi harvoista viime kevään maailmanmestarijoukkueessa. Tämänkertainen MM-kisavisa liittyy Rajalaan, ja on neliosainen:

1: Monetko juniorien arvokisat Rajala on pelannut?

2: Mikä maajoukkue-ennätys Rajalalla on nimissään?

3: Montako eri sarjojen tai arvoturnausten mestaruutta Rajala on urallaan voittanut, juniori-ikäluokat mukaan luettuna?

4: Rajala pelasi kauden 2009–10 Kanadan junioriliigassa WHL:ssä Brandon Wheat Kingsissä. Minkä arvostetun palkinnon Rajala pokkasi kauden päätteeksi?

Vastaukset kysymyksiin seuraavalla sivulla (2).


Suomi johtaa Belgiaa vastaan 5-0! Jos johto pitää saat eurolla viisikymppiä!

1. Siirry Unibetille.
2. Aseta 1€ panos Suomelle viiden maalin tasoituksella
3.  Jos Suomen johto pitää saat 50€!