MM-KISAVISA: NHL-tähden poisjäänti avasi konkarille tien tekemään komeaa historiaa – mutta mitä ihmeen ”Tappara-juttuja” tämä touhusi kaukalossa?

© Kuva: Juha Tamminen

Tapparan hyökkääjä Kristian Kuusela on kaikille jääkiekkoa seuraaville tuttu mies. Kuusela on pelannut kaudesta 2002–2003 alkaen SM-liigan runkosarjassa huimat 946 ottelua ja tehnyt 255+383=638 tehopistettä. Suomen mestaruuksia Kuuselan vyöllä on kolme, eli keväältä 2008 Kärpistä sekä 2016 ja 2017 Tapparan paidasta.

Kaudella 2015–16 Kuusela voitti runkosarjan pistepörssin ja oli sekä kanssapelaajien että ”virallisen” valintaraadin mielestä liigan paras pelaaja. Kaudella 2018–2019 hän nousi pudotuspelien pistepörssin kärkimieheksi legendaarisen Kari Jalosen ohi, ja samalla kaudella hänet valittiin liigan herrasmiespelaajaksi.

Nämäkin tilastot kertovat, että Kuusela on erittäin monipuolinen, kullanarvoinen allround-pelaaja. Siksi on perin hämmentävää, että Kuusela ei ollut koskaan ennen viime kevättä pelannut arvokisoissa – ei edes juniorikisoissa. A-maaottelujakin hän oli päässyt pelaamaan suht harvakseltaan, yhteensä 33 ottelua kausina 2006–2017.

Tavallaan hyvä menestys Liigassa on ollut Kuuselan kohdalla dilemma. Kun Tappara pelasi monena keväänä finaaleissa, hän ei päässyt MM-leiritykseen näyttämään osaamistaan. Liigan finaaleista olisi pitänyt hypätä lähes suoraan kisoihin ja ohittaa samalla leirityksessä mukana olleita pelaajia. Viime keväänä Tappara putosi finaaleista, mikä oli tavallaan Kuuselan ja tämän joukkue- ja kämppäkaverin Niko Ojamäen onni. Heidät kutsuttiin MM-leirityksen kolmannelle viikolle.

– Luulin jo, että maajoukkueen ovi oli minun edestäni sulkeutunut. Edellisen kerran olin pelannut Leijonissa marraskuussa 2016 Karjala-turnauksessa. Ajattelin heti, että jos saan edes pienen mahdollisuuden päästä kisoihin, totta kai lähden leiritykseen, Kuusela kertoo Kultaleijonien Tarina 2019 -kirjassa.

Lopulta Kuusela sai jännittää kisapaikkansa puolesta kirjaimellisesti aivan kalkkiviivoille. Hän oli viimeinen pelaaja, joka valittiin kisajoukkueeseen. Tavallaan sopi myös kaavaan, että kisoissakin Kuusela sai odotella vuoroaan. Hän katseli kaksi ensimmäistä ottelua katsomosta, mutta pääsi tositoimiin päivälleen vuosi sitten pelatussa ottelussa Yhdysvaltoja vastaan.

36-vuotiaana Kuuselasta tuli Leijonien historian vanhin arvokisadebytantti. Kuusela myöntää kirjassa, että valtavasta kokemuksestaan huolimatta häntä jännitti ottelupäivänä todella paljon.

– Enemmän kuin kenties koskaan. Ennen peliä en meinannut pysyä paikallani. Vähän sama juttu kuin golfkentällä: ykköstii jännittää aina, mutta sitten vähän helpottaa, hän vertaa.

Alku MM-kaukalossa olikin hankala, mutta lopulta Kuusela osoitti monipuolisuutensa sekä taistelijan ja voittajan luonteensa myös Leijonissa.

Tämän päivän MM-kisavisa käsittelee siis Kristian Kuuselaa. Kolmesta kysymyksestä kahteen ensimmäiseen pystyy vastaamaan puhtaasti faktatiedolla, kolmannessa jätetään hieman sijaa myös lukijan mielikuvitukselle.

1: Kenen NHL-pelaajan poisjäänti avasi Kristian Kuuselalle paikan MM-kisajoukkueessa, ja missä Kuusela kuuli valinnastaan?

2: Miten päättyi Kuuselan ensimmäinen vaihto arvokisoissa?

3: Mitä joukkueenjohtaja Mika Kortelainen tarkoitti sanoessaan, että Kuusela teki kaukalossa ”Tappara-juttuja”?

Vastaukset seuraavalla sivulla (2).


Suomi johtaa Belgiaa vastaan 5-0! Jos johto pitää saat eurolla viisikymppiä!

1. Siirry Unibetille.
2. Aseta 1€ panos Suomelle viiden maalin tasoituksella
3.  Jos Suomen johto pitää saat 50€!