Tapparan hyökkääjä Kristian Kuusela on kaikille jääkiekkoa seuraaville tuttu mies. Kuusela on pelannut kaudesta 2002–2003 alkaen SM-liigan runkosarjassa huimat 946 ottelua ja tehnyt 255+383=638 tehopistettä. Suomen mestaruuksia Kuuselan vyöllä on kolme, eli keväältä 2008 Kärpistä sekä 2016 ja 2017 Tapparan paidasta.

Kaudella 2015–16 Kuusela voitti runkosarjan pistepörssin ja oli sekä kanssapelaajien että ”virallisen” valintaraadin mielestä liigan paras pelaaja. Kaudella 2018–2019 hän nousi pudotuspelien pistepörssin kärkimieheksi legendaarisen Kari Jalosen ohi, ja samalla kaudella hänet valittiin liigan herrasmiespelaajaksi.

Nämäkin tilastot kertovat, että Kuusela on erittäin monipuolinen, kullanarvoinen allround-pelaaja. Siksi on perin hämmentävää, että Kuusela ei ollut koskaan ennen viime kevättä pelannut arvokisoissa – ei edes juniorikisoissa. A-maaottelujakin hän oli päässyt pelaamaan suht harvakseltaan, yhteensä 33 ottelua kausina 2006–2017.

Tavallaan hyvä menestys Liigassa on ollut Kuuselan kohdalla dilemma. Kun Tappara pelasi monena keväänä finaaleissa, hän ei päässyt MM-leiritykseen näyttämään osaamistaan. Liigan finaaleista olisi pitänyt hypätä lähes suoraan kisoihin ja ohittaa samalla leirityksessä mukana olleita pelaajia. Viime keväänä Tappara putosi finaaleista, mikä oli tavallaan Kuuselan ja tämän joukkue- ja kämppäkaverin Niko Ojamäen onni. Heidät kutsuttiin MM-leirityksen kolmannelle viikolle.

– Luulin jo, että maajoukkueen ovi oli minun edestäni sulkeutunut. Edellisen kerran olin pelannut Leijonissa marraskuussa 2016 Karjala-turnauksessa. Ajattelin heti, että jos saan edes pienen mahdollisuuden päästä kisoihin, totta kai lähden leiritykseen, Kuusela kertoo Kultaleijonien Tarina 2019 -kirjassa.

Lopulta Kuusela sai jännittää kisapaikkansa puolesta kirjaimellisesti aivan kalkkiviivoille. Hän oli viimeinen pelaaja, joka valittiin kisajoukkueeseen. Tavallaan sopi myös kaavaan, että kisoissakin Kuusela sai odotella vuoroaan. Hän katseli kaksi ensimmäistä ottelua katsomosta, mutta pääsi tositoimiin päivälleen vuosi sitten pelatussa ottelussa Yhdysvaltoja vastaan.

36-vuotiaana Kuuselasta tuli Leijonien historian vanhin arvokisadebytantti. Kuusela myöntää kirjassa, että valtavasta kokemuksestaan huolimatta häntä jännitti ottelupäivänä todella paljon.

– Enemmän kuin kenties koskaan. Ennen peliä en meinannut pysyä paikallani. Vähän sama juttu kuin golfkentällä: ykköstii jännittää aina, mutta sitten vähän helpottaa, hän vertaa.

Alku MM-kaukalossa olikin hankala, mutta lopulta Kuusela osoitti monipuolisuutensa sekä taistelijan ja voittajan luonteensa myös Leijonissa.

Tämän päivän MM-kisavisa käsittelee siis Kristian Kuuselaa. Kolmesta kysymyksestä kahteen ensimmäiseen pystyy vastaamaan puhtaasti faktatiedolla, kolmannessa jätetään hieman sijaa myös lukijan mielikuvitukselle.

1: Kenen NHL-pelaajan poisjäänti avasi Kristian Kuuselalle paikan MM-kisajoukkueessa, ja missä Kuusela kuuli valinnastaan?

2: Miten päättyi Kuuselan ensimmäinen vaihto arvokisoissa?

3: Mitä joukkueenjohtaja Mika Kortelainen tarkoitti sanoessaan, että Kuusela teki kaukalossa ”Tappara-juttuja”?

Vastaukset seuraavalla sivulla (2).

Tällä kertaa kysymyksiin myös vastataan hieman pidemmin.

1 Leijonat pelasi viimeisen MM-kisoja edeltävän turnauksen Tshekin Brnossa. Viimeisen pelin jälkeen päävalmentaja Jukka Jalonen kertoi koko joukkueelle, ketkä on valittu kisoihin. Kuuselan kohtalo jäi kuitenkin vielä avoimeksi. Joukkueenjohto odotti New York Islandersin Leo Komarovin (kuvassa alla) vastausta. Kaikille kerrottiin, että jos Komarov tulee, Kuusela putoaa, ja päinvastoin.

– Olihan se melkoista miettimistä ja odottelua. Mutta ajattelin, että niin käy kuin on tarkoitettu ja yritin saada syödyksi, Kuusela kertoo Kultaleijonien Tarina 2019 -kirjassa.

Joukkue oli jo kokoontunut ”viimeiselle ehtoolliselle”, kun vastaus viimein tuli.

– Alkuruoka oli saatu syötyä, kun Jukka tuli sanomaan, että Leksa ei tule – olet kisoissa. Sisällä oli tosi hieno tunne, mutta ei voinut kauheasti tuuletella, kun samassa pöydässä oli jätkiä, jotka eivät päässeet kisajoukkueeseen. Mutta kyllä sen näki, että moni oli iloinen minunkin puolestani, Kuusela muistaa.

Kuva: Getty Images

Joukkueenjohtaja Mika Kortelainen kertoo suorastaan liikuttuneensa uutisesta.

– Vieläkin menee kylmät väreet ja liikutun, kun muistelen sitä hetkeä, kun Jukka ketoi uutisen ”Krisselle”. Muiden jätkien ilo ja riemu hänen puolestaan oli todella vilpitöntä, Kortelainen kertoo kirjassa.

2 Kuusela pelasi ensimmäisen vaihtonsa Suomen kolmannessa ottelussa Yhdysvaltoja vastaan. Yhdysvallat siirtyi 1–0-johtoon jo 50 sekunnin kohdalla hienoisella onnenkantamoisella.

– Eka vaihto ja maali omiin. Peli oli muutenkin minulle aika vaikea. Tuntui, että olin koko ajan vähän väärässä paikassa väärään aikaan, Kuusela kertoo.

3 Kisojen edetessä Kuusela osoitti arvonsa joukkueelle. Pudotuspeleissä hän oli usein ratkaisuhetkillä kaukalossa puolustamassa Suomen johtoasemaa – hieman epätyypillisessä roolissa siis.

Voitetun Venäjä-välierän jälkeen Jukka Jalonen tavoistaan poiketen nosti pukukoppipuheessaan esiin yhden nimen: Kuuselan.

– Jukka sanoi, että ”Krisse, 36 vuotta, jalka ei enää liiku vanhaan malliin, mutta äly leikkaa sitäkin terävämmin. Viimeisillä minuuteilla äärimmäisen kypsää pelaamista, ja kokemus näkyi siinä hommassa, johon hänet laitettiin”. Koppi vähän pysähtyi, ja näin Krissen ilmeestä, että Jukan sanoma kolahti. Se nosti joukkueen taistelumoraalia entisestään, joukkueen hieroja Juha Sulin kertoo kirjassa.

Kun Suomi sai finaalin avauserässä jäähyn, Suomen alivoiman hyökkääjät olivat Juhani Tyrväinen ja Kuusela.

– Olisihan se ollut itselleni etukäteen aika surrealistinen ajatus, että olen MM-finaalissa pelaamassa Kanadaa vastaan alivoimaa. Olin tottunut vähän erilaiseen rooliin. Mutta niin se nyt meni, Kuusela kertaa.

Ja vastaus kysymykseen: juuri tähän Mika Kortalainen viittasi.

– Siellä Krisse oli tärkeillä hetkillä tekemässä niitä Tappara-juttuja, voittavia asioita. Juuri niitä pieniä asioita, joita johtoa turvatessa pitää tehdä, Kortelainen kehui.

Kultaleijonien Tarina 2019 -kirjasta selviää myös, miksi Kristian Kuuselalla oli aikanaan irokeesi, mitä joukkuekaveri Niko Ojamäki arvioi Kuuselan uran jatkosta, mikä oli MM-kullan merkitys Kuuselalle, sekä paljon muuta Leijonien kultajuhliin päättyneeltä taipaleelta.

Kirjan hinta postikuluineen on MM-kisojen aikana vain 20 euroa. Voit tilata 328-sivuisen kirjan tästä linkistä. Lisää tuote ostoskoriin ja kirjoita tilausvaiheessa kampanjakoodi-kenttään sana ”kultaleijonat”, niin hinta putoaa 20 euroon.

Leijonat.com järjestää MM-kisavisan viime kevään kisoihin liittyen joka päivä toukokuun 24. päivään asti. Tuona päivänä piti pelata tämän kevään MM-finaali.