Viime kevään jääkiekon MM-kisojen suurimmasta suomalaisesta puheenaiheesta ei ollut epäselvyyttä. Ihmeteini Kaapo Kakko oli takonut kahdessa ensimmäisessä ottelussa peräti viisi osumaa. Ei ihme, että kotimainen ja kansainvälinen lehdistö olivat jatkuvasti Kakon kintereillä ja himoitsivat tältä lauseen puolikastakin.

Kakko itse suhtautui tilanteeseen turkulaisella tyyneydellä.

– No, siinä on pari tyhjiin laitettua… Mutta hienoahan se on tietysti näissä peleissä onnistua, Kakko pudotteli rauhallisesti median edessä.

No juu, oli pari tyhjiin laitettua. Mutta oli myös Kanada-pelin maali, jossa hän piti pilkkanaan Buffalon NHL-puolustajaa Brandon Montouria ja Pittsburghin tähtivahtia Matt Murrayta. Ja oli Slovakia-pelin huikea osuma, jossa hän leikitteli Martin Fehérváryn kustannuksella sekä tyhjiin syntynyt ratkaisu, jota edelsi Ottawan pakin Christián Jarošin tönäisy polvilleen.

Kakko vaikutti siis olevan myös fyysisesti kypsä miesten peleihin. Hänen fyysinen vireensä oli mietityttänyt Leijonien johtoporrasta ennen MM-turnausta. Kakolla oli takanaan äärimmäisen raskas vuosi, jonka aikana hän oli pelannut alle 18- ja alle 20-vuotiaiden MM-kisat sekä ensimmäisen kokonaisen liigakautensa. Kevään neljän viikon MM-leirityksen aikana Kakon fyysinen valmius oli herättänyt keskustelua joukkueenjohdossa.

– Siitä oli keskusteltu ihan suoraan, pystyykö Kaapo pelaamaan miesten MM-kisojen vaatimalla tasolla. Nuorella pojalla oli takana takana pitkä kausi ja paljon kuormitusta. Hänen potentiaalinsa oli tietysti kaikkien tiedossa, mutta aiemmissa maaotteluissa hän ei ollut pystynyt pelaamaan tuotteliaasti kuin ihan hetkittäin, Leijonien joukkueenjohtaja Mika Kortelainen sanoo kirjassa Kultaleijonien Tarina 2019.

Ennen viimeistä Brnossa pelattua EHT-turnausta tapahtui kuitenkin jotakin, mikä saattoi jopa pelastaa Kakon MM-kisat. Päivän MM-kisavisa liittyy tähän episodiin.

1: Mitä hyvin erikoista Kaapo Kakolle tapahtui Brnon EHT-turnauksessa?

2: Kun tilanne oli saatu ratkaistua, miten Kakko reagoi tapahtumiin kaukalossa?

Vastaukset seuraavalla sivulla (2).

Vastaukset edellisen sivun kysymyksiin.

1: Tshekissä lentokentällä huomattiin, että joukkueen tavaroiden joukosta puuttuu yksi varustekassi. Kaapo Kakon varusteet olivat jääneet Suomeen! Huoltopäällikkö Riku Koivunen alkoi selvittää tilannetta, ja Kakon kassi toden totta löytyi Helsinki-Vantaalta. Varusteet saapuivat Brnoon kolme päivää myöhässä. Tämän takia Kakko joutui olemaan sivussa jääharjoituksista sekä turnauksen avausottelusta Tshekkiä vastaan.

– Voi olla, että se episodi pelasti Kaapon kisat. Hän joutui olemaan kolme päivää pois jäältä ja sai ladattua pattereita. Toki hän teki oheisharjoitteita, mutta se kolme päivää oli hänelle varmaan pisin aika pois jäältä yhdeksään kuukauteen. Niiden kolmen päivän jälkeen hän oli kuin uusi nuorimies, ja loppu on historiaa, Mika Kortelainen kertoo.

Kakko itsekin arvelee, että harmittava tilanne saattoi lopulta kääntyä eduksi. Hänen mukaansa pitkä leiritys oli jo alkanut käydä voimille.

– Enhän minä 18-vuotiaana voi sanoa maajoukkueen päävalmentajalle, että tarvitsisin enemmän lepoa. Leirityksen aikana oli monta raskasta päivää. Uskon, että se saattoi auttaa, kun sain vähän enemmän huilia, Kakko sanoo kirjassa Kultaleijonien Tarina 2019.

2: Kahdessa seuraavassa Brnon-turnauksen pelissä, 3–1-voitossa Venäjästä ja 1–2-tappiossa Ruotsille Kakko sai syöttöpisteen. Etenkin Ruotsi-pelin syöttö Veli-Matti Savinaisen osumaan oli aivan ilmiömäinen.

Kultaleijonien Tarina 2019 -kirjasta selviää myös, miten kävi, kun Kaapo Kakko pelasi C-junioreissa hetken omanikäistensä joukossa, miten Mika Kortelainen koulutti Kakkoa MM-kisoissa, miksi Kakko keräili kiekkoja koko MM-kisojen ajan, sekä paljon muita yksityiskohtia Leijonien kultajuhliin päättyneeltä taipaleelta.

Kirjan hinta postikuluineen on MM-kisojen aikana vain 20 euroa. Voit tilata 328-sivuisen kirjan tästä linkistä. Lisää tuote ostoskoriin ja kirjoita tilausvaiheessa kampanjakoodi-kenttään sana ”kultaleijonat”, niin hinta putoaa 20 euroon.

Leijonat.com järjestää MM-kisavisan viime kevään kisoihin liittyen joka päivä toukokuun 24. päivään asti. Tuona päivänä piti pelata tämän kevään MM-finaali.