MM-KISAVISA: Tanskakin rökitti Suomen tärkeässä tilastossa – uskoisitko, kuka yllätysnimi oli Leijonien pörssikärki?

© Kuva: Getty Images

Ennen viime kevään MM-kisoja mediassa jauhettiin kyllästymiseen asti siitä, miten vähän Leijonat oli saamassa NHL-pelaajia MM-kisajoukkueeseen. Jostakin syystä osa mediasta veti yhtäläisyysmerkkejä NHL-miesten määrän ja joukkueen tason välille. ”Yksi kaikkien aikojen huonoimmista MM-joukkueista”, luki esimerkiksi Hufvudstadsbladetin otsikossa.

Leijonien NHL-vahvistusten määrä tosiaan jäi lähes ennätyksellisen alhaiseksi. Kuvaavaa oli, että kun Leijonat päivälleen vuosi sitten kohtasi Tanskan, vastustajajoukkueen pelaajilla oli vyöllään yli kymmenkertainen määrä NHL-otteluja Suomen pelaajiin verrattuna.

Ennen tuota ottelua Tanskan Mikkel Bödker oli pelannut 689 ja Lars Eller 685 NHL:n runkosarjan ottelua. Yhteensä he olivat tehneet NHL:n runkosarjassa 645 tehopistettä. Päättyneellä kaudella Eller oli pelannut Washingtonissa 81 ottelua (13+23=36) ja Bödker Ottawassa 71 ottelua (7+28=35).

Lisäksi MM-kisoihin Jokerien pelaajina saapuneista juuteista Peter Reginillä oli aiemmin 243, Nicklas Jensenillä 31 ja Oliver Lauridsenilla 16 pelattua NHL-ottelua. Yhteensä Tanskan pelaajien NHL-kokemus lähenteli 1700:aa NHL-ottelua. Leijonilla vastaava luku oli 122.

Suomen mediassa NHL-pelaajien määrää ja ylipäätään NHL-kokemusta oli siis etukäteen pidetty yhtenä hyvän joukkueen mittarina. Jää arvailujen varaan, miten media olisi suhtautunut, jos Suomi olisi hävinnyt Tanskalle, jolla oli paljon enemmän NHL-kokemusta. Suomi nimittäin voitti 3–1, vaikka pitkään näytti hankalalta.

Morten Madsen vei Tanskan 1–0-johtoon toisen erän toisella minuutilla. Tasan neljä minuuttia myöhemmin Kaapo Kakko tasoitti osumalla, joka sai kaikki osuman nähneet jälleen haukkomaan henkeään. Kakko sai kiekon keskialueelle kovaan vauhtiin Mikko Lehtoselta, ja sitten nähtiin silkkaa magiaa.

Kakko kiersi puolustaja Markus Lauridsenin, ajautui jo maaliviivan taakse, mutta kiepautti kiekon maalivahti Sebastian Dahmin patjan ja tolpan välistä sisään. Kakko oli itse kovassa vauhdissa maaliviivan takana, mutta niin vain onnistui veivaamaan yhden kisojen hienoimmista maaleista.

– Täältä ei pojat panna vanhanaikaista, täältä pannaan uudenaikaista, Antero Mertaranta hehkutti televisiossa.

Myöhemmin samassa erässä Sakari Manninen viimeisteli maalinedushässäkästä Suomen johtomaalin, ja päätöserässä Harri Pesonen ohjasi loppulukemat 3–1. Näin kaikki Suomen kakko’sketjun hyökkääjät onnistuivat maalinteossa.

Mutta koska NHL-spekuloinneilla aloitettiin, lopetetaan samaan aiheeseen. Tämän päivän MM-kisavisa koskee siis Suomen viime kevään MM-kisajoukkueen NHL-meriittejä. Kysymyksiä on neljä.

1: Ketkä kaksi Leijonien pelaajaa olivat pelanneet kaudella 2018–19 NHL:ssä, missä joukkueissa ja montako ottelua?

2: Montako maalia ja tehopistettä kyseiset kaksi pelaajaa olivat keränneet päättyneellä kaudella?

3: Ketkä neljä Leijonien pelaajaa olivat koskaan urallaan pelanneet NHL-otteluja?

4: Kuka näistä neljästä oli tehnyt NHL:ssä eniten maaleja?

Vastaukset seuraavalla sivulla (2).


Suomi johtaa Belgiaa vastaan 5-0! Jos johto pitää saat eurolla viisikymppiä!

1. Siirry Unibetille.
2. Aseta 1€ panos Suomelle viiden maalin tasoituksella
3.  Jos Suomen johto pitää saat 50€!