Leijonien viime kevään maailmanmestaruutta voi hyvällä syyllä kutsua sensaatioksi. Eihän sen pitänyt olla mitenkään mahdollista, että pääosin Euroopan sarjojen pelaajista koottu joukkue, jossa oli 18 MM-kisojen ensikertalaista, voittaisi MM-kultaa esimerkiksi Venäjän ja Ruotsin tähtimiehistöjen ja NHL-ammattilaisista koostuneen Kanadan nenien edestä.

Tuskin kukaan joukkueen ulkopuolella uskalsi puhua ennen kisoja ääneen edes mitalista. Suomen mediassa Leijonat lytättiin yhdeksi kaikkien aikojen huonoimmista MM-kisamiehistöistämme.

Media tivasi jatkuvasti NHL-pelaajien perään, ja Jukka Jalonen alkoi jo närkästyä toistuvista kysymyksistä. Joukkueenjohdolla oli ollut jo edellisestä kesästä alkaen tiedossa, että monen NHL-pelaajan sopimus loppuu keväällä 2019, ja siksi nämä ovat käytännössä poissa laskuista MM-kisajoukkuetta valittaessa. Lisäksi kevään aikana sattui muutama loukkaantuminen pelaajille, joita joukkueenjohto oli alustavasti kaavaillut joukkueeseen.

Yksi näistä oli NHL:n supertähtiosastoon kuuluva Aleksander Barkov. Valmennusjohto oli suunnitellut Barkovista, tietysti, ykköskentän kapellimestaria.

– Barkov oli meidän kirjoissamme mukana, ja hän oli luvannut tulla. Mutta seuran mukaan hänellä oli jokin vamma, eikä seura päästänyt. Minkä sille sitten teet, Jalonen sanoo kirjassa Kultaleijonien Tarina 2019.

Jalonen tiimeineen päätti viimeisen EHT-turnauksen päätteeksi Tshekin Brnossa lyödä joukkueen kasaan. Siis lopullisesti. Yleensähän tapana on odotella NHL-apuja vielä MM-kisojen aikanakin. NHL:ssä oli käynnissä toinen pudotuspelikierros, ja kuudesta yhä mukana olleesta joukkueesta peräti viidessä oli mukana suomalaispelaajia.

Jos Jalonen olisi odottanut MM-kisojen alkuun asti, NHL:stä olisi, ainakin teoriassa, vapautunut Leijonien käyttään Coloradon Mikko Rantanen, Dallasin Miro Heiskanen, Esa Lindell, Roope Hintz ja Julius Honka sekä Columbuksen Markus Hännikäinen, Markus Nutivaara ja Joonas Korpisalo. Mutta Jalonen ei halunnut enää odottaa.

– Päätin, että ei perkele ruveta odottamaan enää ketään. Uskoisin, että se oli koko kevään aikana yksi tärkeimmistä ratkaisuista, että löimme joukkueen lukkoon jo siinä vaiheessa. Se sitouttaa pelaajia ja rauhoittaa yleisen tilanteen. Ilmapiiristä tulee paljon levollisempi, kun ei tarvitse katsella joka aamu NHL-tuloksia ja miettiä, keitä ehkä on tulossa, Jalonen sanoo kirjassa.

– Totta kai päätös oli osittain myös tilanteen sanelema. Tiesimme, että esimerkiksi Sebastian Aho, Mikko Rantanen, Patrik Laine ja Aleksander Barkov eivät ole tulossa. Jos olisimme tienneet, että jotkut näistä voisivat olla tulossa, ehkä olisimme pitäneet yhden tai kaksi paikkaa auki, hän kuitenkin myöntää.

Päätös vaikutti joukkueeseen juuri Jalosen toivomalla tavalla.

– Se toi turvaa ja tunteen, että meihin todella luotetaan. Jos olisi sanottu, että odotetaan vaikka kolmea hyökkääjää, kahdeksan hyökkääjää olisi miettinyt, olenko se minä, joka tippuu. En tiedä, onko Jukka nero vai tulevatko tällaiset ratkaisut häneltä selkäytimestä. Mutta tämä oli todella rehti prosessi, Jere Sallinen kiittelee.

Tämän päivän MM-kisavisa liittyy Leijonien viime kevään MM-kisajoukkueen valintoihin.

1: Brnon EHT-turnauksen aikaan Suomessa pelattiin ratkaiseva seitsemäs Liigan finaali. Ketkä kolme finaalijoukkueiden pelaajaa liittyivät Leijonien MM-kisajoukkueeseen?

2: Koska Brnossa mukana oli 28 pelaajaa, ja kisajoukkueen koko oli 25 pelaajaa, kuusi Brnossa mukana ollutta pelaajaa joutui pettymään jäädessään ulos kisakoneesta. Ketkä?

3: Ketkä kaksi valmentajaa liittyivät Leijonien valmennusryhmään suoraan Liigan finaaleista, ja kuka väistyi näiden tieltä?

4: Kuka pelaaja saapui Leijonien viimeiselle leiriviikolle Brnoon suoraan myöhemmin kesällä Stanley Cupin voittaneen NHL-joukkue St. Louis Bluesin harjoitusvahvuudesta?

Vastaukset seuraavalla sivulla (2).

Vastaukset edellisen sivun kysymyksiin:

1: Kärpistä maalivahti Veini Vehviläinen sekä puolustajat Atte Ohtamaa ja Jani Hakanpää.

2: Maalivahti Eetu Laurikainen (JYP), puolustajat Otto Leskinen (KalPa), Tony Sund (Sport) ja Juuso Vainio (JYP) sekä hyökkääjät Joonas Nättinen (Neftehimik) ja Arttu Ruotsalainen (Ilves).

3: Molempien finaalijoukkueiden päävalmentajat eli HPK:n Antti Pennanen ja Mikko Manner. Samalla Ari-Pekka Selin hyvästeli Leijonat.

Getty Images

4: Puolustaja Niko Mikkola (kuvassa yllä). Tämä pelasi koko kauden AHL:n San Antonio Rampagessa, mutta kuului nyt harjoitusrinkiin, josta St. Louis Blues olisi tarvittaessa voinut nostaa pelaajia kokoonpanoon.

– Siellä pitää olla valmiudessa, mutta todellisuudessa ei ole lähelläkään päästä pelaamaan, Mikkola kertoi kirjassa Kultaleijonien Tarina 2019.

Missä Leijonien pelaajat ja joukkueenjohto seurasivat Liigan finaaleja, miten Niko Mikkolan yllättävä tulo Leijoniin järjestyi, millä sanoilla Ari-Pekka Selin hyvästeli Leijonat ja paljon muita kiinnostavia yksityiskohtia selviää kirjasta Kultaleijonien Tarina 2019.

Kirjan hinta postikuluineen on MM-visojen aikana vain 20 euroa. Voit tilata 328-sivuisen kirjan tästä linkistä. Lisää tuote ostoskoriin ja kirjoita tilausvaiheessa kampanjakoodi-kenttään sana ”kultaleijonat”, niin hinta putoaa 20 euroon.

Leijonat.com järjestää MM-kisavisan viime kevään kisoihin liittyen joka päivä toukokuun 24. päivään asti. Tuona päivänä piti pelata tämän kevään MM-finaali.