Ruotsin pääsarja SHL:n perinteisimpiin seuroihin lukeutuvan HV71:n pitkä putki maan korkeimmalla sarjatasolla päättyi putoamiseen sunnuntaina.

Kuudesti Ruotsin mestaruuden voittanut jönköpingiläisseura hävisi ratkaisevassa karsintasarjan ottelussa Brynäsille, joka pudotti HV71:n pääsarjasta otteluvoitoin 4-1. Brynäsin voittomaalin ottelun jatkoerässä iski Liigassakin tahkonnut suomalaishyökkääjä Oula Palve.

Pelaajalle lähimenneisyys on ollut vaikeaa.

– On ollut aikoja, jolloin en ole halunnut pelata lätkää lainkaan. Kausi on ollut kokonaisuudessaan vaikea, Linköpingissä kauden aloittanut suomalainen avautuu Hockeysverigelle.

– Siellä hommat eivät toimineet. Luulen, että pelasin kyllä hyvin, mutta tuloksia ei tullut. Sitten vaihdoimme koutsia, enkä tiedä, mitä tapahtui. Tykkäsin pelata Bert Robertssonin alaisuudessa, eikä minulla ollut hänestä pahaa sanottavaa, Palve pohtii viitaten Linköpingille 26 pelissä 27 pistettä valmentaneeseen ja sitten poispotkittuun Robertssoniin.

Keuruulaislähtöinen sentteri takoi tuolla 31 pelissä tehot 3+9=12 (-9). Brynäsissä runkosarjan 25 pelin saldo oli 7+7=14 (+1), viidessä karsintapelissä Palve summasi pisteet 2+1=3 (+2).

– Tänne tullessani havaitsin rakkautta jääkiekkoa kohtaan Pohjois-Amerikan reissun jälkeen. Sain tehtyä maaleja ja palautin itseluottamustani.

29-vuotias peluri tuli Ruotsiin yhden totaalisen vihkoon menneen AHL-kauden jälkeen. Palve nakutti Wilkes-Barre/Scrantonin ja Texas Starsin 60 ottelussa vaisut tehot 3+10=13 (-21).

– Ensiksi olimme huonossa jamassa Linköpingissä ja sitten täällä Brynäsissä. Laskin äskettäin, että minulla on ollut viimeisen kahden vuoden aikana kuusi eri luotsia, Palve valaisee täsmentäen, että näistä kaksi oli Pohjois-Amerikassa ja neljä Ruotsissa.

– Voitte vain kuvitella, millaista se on pelaajalle.

Pudonneen HV71:n riveissä pelasi tällä kaudella kolme suomalaista: Arttu Ilomäki, Miska Siikonen sekä Jesper Kokkonen. Suomeen on haluttu kiekkoväen puheiden mukaan karsintoja Liigan ja Mestiksen välille iät ajat.

– Monet pelaajat sanovat haluavansa pelata silloin, kun pelissä on paljon – mutta ainakaan näissä otteluissa pelaaminen ei ollut hauskaa.

– Se oli julmaa!

Perinteikäs jönköpingiläisseura ehti pelata SHL:ssä ja sitä edeltäneessä Elitserienissä yhtäjaksoisesti vuodesta 1985 alkaen. Joukkueen edellinen mestaruus on peruja keväältä 2017, jolloin se kaatoi finaalisarjassa juuri seuran pääsarjaputken sunnuntaina katkaisseen Brynäsin.

Palve pelasi Brynäsissä vain lainalla, ja hänen oikeudet ovat edelleen Linköpingillä. Sen kausi loppui runkosarjan 12:nteen sijaan ja säilymiseen.