Suomen ja Kanadan välinen jääkiekon MM-kisojen loppuottelu toi jälleen esiin ongelman, joka koskettaa koko jääkiekkomaailmaa. Jääkiekon sääntökirja muuttuu aina, kun panokset kasvavat riittävästi.

Leijonat ei hävinnyt MM-finaalia huonoon tuomaritoimintaan. Viheltämättömät rangaistukset jättivät kuitenkin kitkerän maun kaikin puolin erinomaisen jännittävästä MM-turnauksesta.

Kaksi samanlaista rikettä jäi viheltämättä varsinaisella peliajalla – miksi jatkoerässä identtinen virhe jätettiin viheltämättä?

Varsinaisella peliajalla Kanadalle tuomittiin kaksi rangaistusta laitataklauksesta. Molemmista tuomittiin sääntökirjan mukaisesti 2+10 minuutin rangaistus.

Kanadan tähtihyökkääjä Andrew Mangiapane taklasi Suomen Hannes Björnistä, kun jatkoaikaa oli pelattu hieman alle kolme minuuttia. Tilanne oli lähes identtinen, kun sitä verrataan Sean Walkerin laitataklaukseen kolmannessa erässä.

Björninen meni ahnaasti ensimmäisenä kulmakiekkoon ennen kanadalaista ja vastustaja päätti taklata suoraan selkään.

− Turha enää vinkua, mutta olin huomaavinani, että Björnistä vedettiin kulmassa selkään. Ehkä katsoin väärin. Siitä ei tullut jäähyä, mutta ihmisiä tuomaritkin ovat. Hekin ynnäilevät, että mistä pitää viheltää ja mistä ei. Tuomarilinja kuitenkin muuttui pelin aikana. Varsinaisella peliajalla tuli jäähyjä ihan oikeutetustikin, Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen kommentoi Jatkoajan mukaan.

Kanada olisi voinut hyvin voittaa, vaikka selvä rangaistus olisi tuomittu. Nyt Leijonat jätettiin kuitenkin ratkaisevalla hetkellä ilman ylivoimaa, jonka se olisi ehdottomasti ansainnut.

Sarjatasosta riippumatta ratkaisuhetkillä kuulee liian usein fraasit ”antaa poikien pelata” tai ”tuomarit eivät vain halua ratkaista peliä”. Eivät säännöt voi muuttua juuri, kun pelataan kaikista suurimmista panoksista.

Tästä Suomi voi oppia Kanadalta

Suomi oli MM-finaalissa viisikkopelissä Kanadaa parempi. Se loi enemmän maaliodottamaa. Maalipaikatkin Leijonat voitti. Kanada oli kuitenkin voittavilla hetkillä loistava.

Erikoistilanteissa vaahteranlehtipaidat olivat timanttisia. Kovaa paineistava alivoima sai Leijonien ylivoiman totaalisen sekaisin. Ylivoimalla syntynyt tasoitusmaali oli sen sijaan laatuyksilöiden erinomaisesti toteuttama sovittu kuvio.

Kolmella kolmea vastaan pelattava jääkiekko on väärä tapa ratkaista arvokisamestaruus. Formaatti on kuitenkin kaikille sama.

On myös myönnettävä, että Kanada on jääkiekkomaailmassa ylivoimainen hiomaan yksityiskohtia. Finaalin ratkaisumaali on tästä loistava esimerkki.

Petri Kontiolan syyttely voittomaalista on turhaa. Nick Paul haistoi veren tyypilliseen kanadalaiseen tapaan. Hän ennakoi Kontiolan siirron. Hyökkääjä otti jopa varaslähdön puolustuspelin kustannuksella. Loppu on historiaa.