Elämme helmikuuta vuonna 2022 ja maailman katseet ovat kääntyneet Kiinan Pekingiin, jossa vietetään 24. talviolympialaisia.

Mukana on urheilijoita 91 maasta ja Suomi on vahvasti edustettuna, kuten talvilajeissa yleensäkin on ollut tapana. Kotimaisten penkkiurheilijoiden kruununjalokivi on totta kai Suomen Leijonat, miesten A-maajoukkue jota johtaa yksi historiamme menestyneimpiä valmentajia, Jukka Jalonen.

Leijonien on määrä aloittaa turnauksensa torstaina klo 10.40 alkaen ottelussa Slovakiaa vastaan. Harmillisesti koko kansan Mörkö-Marko Anttila istuu karanteenihotellissa annettuaan positiivisen koronavirus-näytteen Suomessa ennen turnaukseen lähtöä. Etukäteen oli tiedossa, että Kiinan lainsäädäntö viruksen sekä testien ympärillä on erittäin tarkka, eikä siitä ole mahdollista joustaa missään tilanteessa. Tämän tiesi jokainen urheilija, valmentaja, huoltaja, lääkäri, taustahenkilö sekä Suomen valtio.

Anttila on ollut karanteenissa joukkueen Kiinaan saapumisesta alkaen, joka on totta kai erittäin ikävää, sillä pelituntuman ja kunnon ylläpitäminen neljän seinän sisällä ei ole mahdollista. On valitettu heikosta ruoan laadusta, ja nyt sitten viimeisimpänä Jukka Jalonen antoi varsin tulen katkuisen lausunnon, jossa hän kutsui tilannetta Anttilan ihmisoikeuksien rikkomiseksi.

Jalosen ajattelemattomat kommentit ovat häpeällisiä

Suomi johdattaa urheilijansa maahan, jossa väärään uskontokuntaan kuuluvia toimitetaan keskitysleireille. Olemme saaneet lukea, miten uiguureja kidutetaan ja raiskataan heidän uskomuksensa vuoksi. Kiinassa on menossa kokonainen kansanmurha, mutta Marko Anttilan karanteeni on ihmisoikeusrikkomus.

Tiesimme, että Kiinaan matkustaminen olympialaisia varten on riski, mutta Suomen valtio, urheilijat ja joukkueet ottivat tämän riskin. Yksittäisen pelaajan Kiinan lakien mukaista karanteenia ihmisoikeusrikkomiseksi kutsuminen on niin järjetöntä sekä törkeää, etten yksinkertaisesti käsitä mitä Jalonen ajatteli lausuntoa antaessaan.

Kansainvälinen olympiakomitea on läpeensä korruptoitunut laitos, ja nyt Suomen maajoukkueet sekä urheilijat ovat käytännössä kiillottamassa Kiinan imagoa olympiakarkeloissa. Emme välitä siitä, että maa kiduttaa, raiskaa ja pakko steriloi massoja, mutta meidän Anttilaa ette karanteeniin saa laittaa? On täysin käsittämätöntä, että matkustetaan tuollaiseen maahan tiedostaen kaikki riskit mitä sen mukana tulee, ja sitten valitetaan tällaisesta asiasta tällaisella tavalla medialle.

Tässä kiteytyy valitettavalla tavalla nykyaika ja se, että meitä ei todellisuudessa kiinnosta kuin oma napa. Politiikka on liitetty urheiluun, vaikka kovasti paasaamme urheilun olevan vain urheilua. Nyt käytännössä kaikki kansainväliset huippu-urheilijat antavat Kiinalle mahdollisuuden nostaa itseään vielä korkeammalle hyödyntämällä olympialaisia propagandan välineenä.

Mitä me voimme asialle tehdä?

Kansainvälisten urheilu yhteisöjen ja fanien pitäisi solidaarisuudessa aloittaa täysi boikotti. Yksikään urheilija ei matkusta, eikä fanit katso, jos tapahtumat järjestetään kaupungeissa sekä maissa, jotka polkevat ihmisoikeuksia. Vuonna 2008 Peking, -14 Sotshi, -16 Rio di Janeiro, taas -22 Peking. Tähän päälle vielä UEFA, FIFA sekä IIHF ja heidän turnauksensa, jotka ovat jatkuvasti maissa, jossa ei ihmisoikeuksia ole edes olemassa.

Jos urheilijat aloittavat boikotin ja puhuvat ääneen, on massojen helppo seisoa heidän takanaan, mutta muutos vaatii urheilijoiden tahdon sekä äänen. Marko Anttilan tilanne ei parane vinkumalla ihmisoikeusrikkomuksista iltalehdille, mutta meillä kaikilla yhdessä on mahdollisuus muutokseen. Siihen tarvitaan kaikki; urheilijat, valmentajat, taustahenkilöt, penkkiurheilijat, ministerit sekä valtioiden päämiehet. Jonkun pitää tehdä aloite, jotta tunnelin päähän saataisiin valoa.

Sen sijaan, että murehditte Marko Anttilan karanteenia, miettikää, että miten voimme kollektiivisesti luoda liikkeen, joka pakottaa maailman läpeensä korruptoituneet urheilun kattojärjestöt niin ahtaalle, että olympialaisia ei Kiinassa, Brasiliassa tai Venäjällä järjestetä.

Teemu Maarela
Twitter: @Aspartaam1