Suomi eteni miesten jääkiekon olympiaturnauksessa puolivälieriin lohkovoittajana. Ruotsia vastaan Leijonien riemukas nousu kolmen maalin takaa-ajoasemasta voittoon vapautti runsaasti positiivista energiaa.

Samaan aikaan ottelu Ruotsia vastaan paljasti Leijonien pelistä myös selkeitä kehityskohteita. Jukka Jalosen valmennustiimi sai pelistä valtavasti tietoa siitä, mitä Leijonien pitää vielä kehittää mennäkseen turnauksessa päätyyn asti.

Puolustusalueen puolustuspelissä riittää tekemistä

Jo turnauksen alusta asti Suomella on ollut haasteita löytää keinoja puolustaa laadukkaasti omalla alueella pienessä kaukalossa. Aiemmin isommassa kaukalossa Suomi on puolustanut tiiviisti keskustaa ja antanut pelin pyöriä kulmissa.

Nyt kun pienempi kaukalo avaa mahdollisuuden antaa kovempi paine kiekolliseen aikaisemmassa vaiheessa, Suomella on ollut vaikeuksia löytää tasapainoa rohkean paineistamisen ja tiiviin aluepuolustamisen välillä.

Varsinkin Slovakia ja Ruotsi saivat liikaa laadukkaita maalipaikkoja Suomen puolustuspelin epäselvyyksistä.

Luoko asema ennakkosuosikkina kireän ilmapiirin?

Päävalmentaja Jalosen olemus on ollut edellisiä arvoturnauksia kireämpi median edessä. Lyhyet vastaukset ja varautunut kehonkieli olivat silmiinpistäviä jo kahden ensimmäisen voitokkaan alkulohkopelin jälkeen.

Myös Suomen joukkue oli äärimmäisen hermostunut Ruotsi-ottelun alussa. Ruotsi sai Suomen selkeistä virheistä todella laadukkaita maalipaikkoja. Ja vaikka pelin virtaus oli esimerkiksi avauserässä hyvinkin tasainen, Leijonien rakenteellisesti kohtuullisen laadukkaatkin hyökkäykset tyrehtyivät selkeisiin yksilövirheisiin, esimerkiksi epätarkkoihin syöttöihin.

Epätyypillisen kurittomat jäähyt kielivät myös joukkueen ylivirittyneestä tilasta. Markus Granlundin typerä ulosajo oli vain kirsikka epävakaan Leijonakakun päällä.

Tuntuu, ettei Suomi ole mukavuusalueellaan, kun sille on asetettu ansaitustikin epätyypillinen ennakkosuosikin asema. Tunnelma kuitenkin vapautui selvästi sekä päävalmentajalla että pelaajistolla, kun Ruotsi oli kaatunut.

Ole huoleti – tästä syystä Suomi pelaa kullasta

Kaikista edellä mainituista vaikeuksista huolimatta Suomi on edelleen yksi suurimmista mestarisuosikeista. Vaikka Suomella on yhä melko selkeitäkin kehityskohteita, on joukkue turnauksessa voittamaton.

Suomen supervaaralliset ylivoimaviisikot toimittavat jo nyt. Jalosen valmennustiimi on saanut mahdollisuuden jakaa kaksi hävyttömän hyvää kiekollista johtajaa, Mikko Lehtosen ja Sami Vatasen, eri ylivoimaviisikoihin.

Ja kun keskikaistalla erikoistilanteita tahdittavat Valtteri Filppula ja Sakari Manninen, on vastustajien pysyttävä pois rangaistusaitiosta. Muuten tulee noutaja.

Samalla Harri Säteri ja Jussi Olkinuora ovat molemmat lämpiminä. Kaksikko kuuluu turnauksen maalivahtitandemien terävimpään kärkeen.

Leijonilla on sopivassa suhteessa kehitettävää ja vahvuuksia. Se tietää vastustajille nihkeitä pudotuspelejä.