Suomi kaatoi Slovakian olympiavälierässä maalein 2–0. Leijonat otti pitkiä aikoja vastaan Slovakian hyökkäyksiä. Harri Säterin johdolla Suomen puolustus kesti kuitenkin loppuun asti.

Välierätaistelu muistutti paljon viime kesän MM-välierää, jossa Suomi pelasi niin ikään altavastaajaa vastaan. Silloin pronssiotteluun joutui tyytymään kovan taistelun jälkeen Saksa.

Slovakia puristi sielunsa ulos – sekään ei riittänyt

Kaikki kunnia kuuluu myös vastustajalle. Reilusti materiaaliltaan Leijonia heikompi Slovakia pelasi välierässä lähes nappipelin. Se pääsi otteluun paineettomasta asemasta. Kansallistunne ja saavutustarve paistoivat suorituksesta läpi.

Suomi kuitenkin puolusti nöyrästi, jopa äärimmäisen nihilistisesti. Leijonat asetti omalle siniviivalle 0-5-ohjauspelin ja pakotti Slovakian lyömään päätykiekkoja. Omalla alueella Suomi piti Slovakian pääosin poissa keskustasta.

Kirtisoitavaakin Leijonista löytyy. Suomi luopui epätyypillisen helposti kiekosta. Riskitön pelaaminen on kuitenkin luonnollista, kun henkinen asetelma jättisuosikille oli niin haastava.

Suomi ei tullut hakemaan tyylipisteitä vaan finaalipaikkaa. Finaalin Suomi aloittaa välierää huomattavasti helpommasta henkisestä asemasta.

Suomi on äärimmäisen vaikea voitettava

Suomea on tiukassa paikassa lähes mahdoton voitettava. Suomi on pelannut keväästä 2019 lähtien kahdeksan pudotuspeliottelua arvoturnauksissa, eikä ole hävinnyt varsinaisella peliajalla kertaakaan.

Ainoa tappio näistä on viime kesän MM-finaalitappio jatkoajalla Kanadalle.

Tässä turnauksessa Suomi ei ole päästänyt yhtään maalia viidellä viittä vastaan Slovakiaa vastaan pelatun avausottelun jälkeen.

Vaikka nihilistisestä jääkiekosta sataa välierän jälkeen kritiikkiä, Suomi on voiton päässä historiallisesta olympiakullast