Leijonat voitti historiansa neljännen maailmanmestaruuden sunnuntai-iltana, kun se kukisti Kanadan finaalissa lukemin 4-3 jatkoajan jälkeen. Ottelun ratkaisijaksi nousi kukapa muukaan kuin ykkösketjun luottomies, Sakari Manninen.

30-vuotias Manninen valittiin myöskin ansaitusti MM-kisojen tähdistökentälliseen. Hän pelasi loistavan turnauksen iskettyään kymmeneen otteluun tehopisteet 6+4=10.

Jos perataan hieman pienempiin osiin Mannisen turnaustehoja, voidaan todeta, kuinka olennainen ja tärkeä osa Manninen oli Leijonien joukkuetta jälleen kerran.

Maaleista puolet eli kolme syntyivät turnauksen pudotuspelivaiheessa. Hän teki puolivälieräottelussa Suomelle voittomaalin Slovakiaa vastaan. Hän iski tärkeän ylivoimamaalin tiukassa välieräottelussa Yhdysvaltoja vastaan. Hän ratkaisi finaalissa jatkoajalla MM-kullan Suomelle Kanadaa vastaan.

Lisäksi, kun otetaan hieman katsausta menneisyyteen, voidaan Mannisen roolia korostaa entisestään. Hän teki olympialaisissa kuuteen peliin tehot 4+3=7. Silloin hänen voittomaalinsa välierässä Slovakiaa vastaan johdatti Leijonat olympiafinaaliin.

Vuoden 2019 MM-kultajoukkueessa Manninen oli Suomen paras pistemies, kun kymmeneen otteluun syntyivät pisteet 2+9=11. Tuolloin Manninen mätti pisteet 1+3=4 puolivälieräottelussa Ruotsia vastaan ja kirsikkana kakun päälle ratkaisi sen ottelun upealla jatkoaikaosumallaan vieden Suomen neljän parhaan joukkoon.

Mannisen rooli Leijonien joukkueessa on ollut viime vuosina uskomattoman suuri. Kovin moni ei pystyisi täyttämään Mannisen saappaita. Hän tekee tärkeitä ja isoja maaleja kovissa paikoissa ja pystyy aina suorittamaan parhaalla tasollaan, kun sitä kaikkein eniten vaaditaan.

Marko ”Mörkö” Anttila on vienyt sen suurimman huomion isoilla maaleillaan isoissa peleissä. Täytyy kuitenkin muistaa, että Manninen on pystynyt vastaavanlaisiin urotekoihin maajoukkueessa kuin Anttila. Hänen tekonsa ovat kuitenkin jääneet jonkin verran Anttilan varjoon, mutta se ei toisaalta ole kovinkaan yllättävää.

Manninen on ollut viime vuosien menestysputken aikana yksi Suomen tärkeimmistä kulmakivistä. Hänen todellinen merkityksensä on kuitenkin saattanut jäädä suuremmalta yleisöltä hieman pimentoon. Nyt tämän asian täytyisi viimeistään muuttua. Mannisen merkitys ja tärkeys ei pitäisi olla enää kenellekään epäselvää.

Joni Alatalo

LUE MYÖS: