Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen vapautuu vapaille markkinoille ensi kevään MM-kisojen jälkeen, kun hänen sopimuksensa päättyy Suomen Jääkiekkoliiton kanssa.

Jalonen on kertonut tähtäävänsä seuraavaksi valmentajaksi ulkomaille. Miehen suurin haave olisi toimia jonain päivänä NHL-seuran päävalmentajana, mutta Pohjois-Amerikassa on nähty todella harvoin eurooppalaisia päävalmentajia.

Florida Panthersin apuvalmentaja Tuomo Ruudun mukaan kansalaisuus ei ole kuitenkaan este.

– Kansalaisuus ei vaakakupissa paina. Totta kai tulee tietää oikeita ihmisiä ja pitää kontaktit olla kunnossa, Ruutu arvioi Ilta-Sanomille.

Tällä hetkellä NHL:stä löytyy penkin takaa vain vähän suomalaisia, eikä Ruutu osaa arvioida, että onko tilanne muuttumassa lähivuosien aikana.

– En ennusta mitään, mutta valmentajamäärän kasvu Pohjois-Amerikan ulkopuolelta ja Suomestakin on mahdollista, siinä missä aikoinaan eurooppalaisten pelaajien kasvanut osuus. Olen aina ollut sitä mieltä, että jokaisella on oma tiensä eteenpäin.

– Ei ole yhtä reittiä tai oikeaa tapaa. Niitä on monia, oli roolisi mikä tahansa kentän laidalla tai kaukalossa. Mestaruuksia on voitettu monilla tavoilla ja kokonaisuuksilla.