PRAHA. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen oli suorastaan raivoissaan Norja-pelin jälkeen. Ei siksi, että Suomi olisi pelannut huonosti (Suomi voitti 4-1), vaan siksi, että sääntöjä on muutettu kesken MM-kisojen.

Jalosen avautuminen alkoi, kun toimittajat kyselivät jäähyistä, joita kisoissa on vihelletty pelin viivyttämisestä [jos laidassa tai päädyssä on useita pelaajia eikä kiekko liiku mihinkään] ja tilanteiden jälkeisestä pienestä nahinoinnista.

– Se on tosi hankala tilanne kaikille pelaajillekin. Siellä on neljä ukkoa tai monta siellä hässäköikään. Eihän nyt kukaan halua antaa kiekkoa ehdoin tahdoin pois ja lähteä takakarvaamaan tai jotain muuta kun on siellä alimmaisena, Jalonen sanoi.

– Todettiin vain itse, että ilman muuta jos peli jämähtää tuolla tavalla paikallaan, niin vihellys. Jos se [kiekko] on hyökkäävällä pelaaja, niin keskialueelle aloitus. Jos puolustavalla, niin omaan päähän aloitus.

– Ihan turha on antaa [pelin jatkua] 15 sekuntia, kun ei tapahdu mitään. Jäähyt on ihan naurettavia tuossa. Ei tuntunut edes hyvältä, että päästiin ylivoimalle. Hölmöläisen hommaa.

– Mieluummin viheltäisi rikkeitä, kun siellä tapahtuu hirveetä painimista, koukkimista, ronkkimista ja kiinnipitämistä pelin aikana. Jos joku nuhjaa siinä viisi sekuntia, niin ihan turhanpäiväisiä [jäähyjä]. Ei mitään järkeä.

Ja sitten Jalonen alkoi pauhata säännöstä, jota muutettiin yhtäkkiä kesken kisojen. Kyse on tilanteesta, jossa kypärä putoaa vaihdon aikana.

– Meille kerrottiin se [ennen turnausta] hyvin selkeästi, että kypärä jää siihen jäähän. Ja sitten pitää mennä vaihtoon, muuten se on aina kaksi minuuttia, Jalonen aloitti pauhauksensa, Jalonen sanoi.

– Mutta se muuttui eilen [sunnuntaina], kun nähtiin, että kävikin toisin päin. Kävikin silleen, että kanukilta putosi kypärä jäähän, otti sen käteen, laittoi päähän ja lähti luistelemaan. Varmaan oli menossa vaihtoaitioon. Niinhän ei saa tehdä.

– Tuomari näytti, että siitä vain aitioon. Ei tullut jäähyä, ja ihmeteltiin mikäs juttu tämä on. Otettiin vähän yhteyksiä, ja nyt saakin tehdä niin, että sen saakin sen kypärän ottaa [mukaan]. Ennen kisoja ei saanut ottaa, ja nyt sen saa ottaa. Sen saa laittaa päähän, kunhan vain menee aitioon.

– Mutta siinä on semmonen homma, että nyt tuomarit joutuvat tekemään tulkintoja. Ilman kypärää kun lähdet, sä tiedät, että sä et silloin pelaa enää. Aika selkeä juttu. Nyt jos otat sen mukaan ja panet sen päähän, tuomari joutuu miettimään ja seuraamaan sitä yhtä pelaajaa vähän aikaa. Mihin se menee; jatkaako se peliä vai meneekö se aitioon?

– Että ihan siis naurettavaa, ihan älytön juttu. Ei mitään järjen hiventäkään. Taas sitä voi miettiä, miksi se sääntö muuttui yhtäkkiä. Olisi voinut sanoa, että tuomari teki virheen [Kanada-ottelussa], että piti antaa kakkonen muttei antanut. Ja nyt sitten suojellaan jotain.

– Se on hyvin selkeä sääntö: kypärä kun putoaa, niin peli loppuu siihen. Se on niin mustavalkoinen ja niin sen pitäisi olla. Mutta nyt sä voit ruveta virkkaamaan siellä ja etsimään sitä kypärää jostain, oot siellä mukana touhuumassa. Sehän on ihan hölmöläisen hommaa.

Jaakko Perttilä
X: @JaakkoPerttila

LUE MYÖS