Mitä Patrik Laineen pitäisi tehdä NHL:n tulokaspalkinnon voittamiseen?

Tämä tuntuu olevan kysymys, johon on haettu jo pidempään vastausta Pohjois-Amerikassa. Mitä pidemmälle kausi on edennyt, sitä vilkkaammaksi spekulaatio tulokaspalkinnon voittajasta on käynyt.

Laineen kilpakumppani Auston Matthews on ehditty julistaa jo useammassa mediassa lähestulkoon varmaksi voittajaksi. Valintaa on selitetty joukkueen paremmalla pelillä sekä väitteellä jenkkitähden kokonaisvaltaisemmasta pelistä.

Keskustelua kaksikon vertailuista on nähty varsinkin Kanadassa paljon. Osassa keskusteluita on kaivettu dataa perusteluiden väitteiksi, osan taustalla on pelkästään mielikuvat.

Riittääkö maalipörssin voitto?

Tulokaspalkinnon taustalla on ongelma, että valinta perustuu aina enemmän tai vähemmän mielikuviin. Pohjoisamerikkalaiset kiekkotoimittajat äänestävät voittajan, joten jokainen mediakirjoitus vaikuttaa valintaan kaukalossa nähtävien otteiden ohella.

MTV Sportin toimittaja Kasperi Kunnas twittaasi osuvasti, että Laine saattaa voittaa koko NHL:n maalipörssin, mutta hävitä silti tulokaspystin Matthewsille.

Laine on maalitilaston ykkösenä olevaa Sidney Crosbyä jäljessä enää kaksi maalia. Mikäli suomalainen jatkaa keväistä virettään, on ykköstila ja 40 maalin raja täyttä realismia.

Tulokaspystin voittoon tarvittavat uroteot ovat silti mysteerin peitossa. Laine johtaa jo nyt tulokkaiden maali- ja pistepörssiä, vaikka Jets-tähti on pelannut kuusi ottelua vähemmän kuin toisena oleva Matthews.

Tuntuu, että media on tämän vuoden puolella keskittynyt lähinnä pohdiskelemaan, kumpi on lähtökohtaisesti parempi johtava pelaaja NHL-seuralle. Sitä kautta keskustelu vuoden tulokkaaksi on lähtenyt jo kauan sitten väärille urille.

Vuoden tulokas -pysti jaetaan yksinkertaisuudessaan kauden parhaalle tulokkaalle. Ei sille, kenen varaan kannattaa rakentaa joukkueen tulevaisuutta.

Toronton ihmepoikaa ei pidä väheksyä. Matthewsin kaikki vahvuudet eivät näy pelkästään pistetiliä katsomalla. Paineet kiekkohullun kaupungin valokeilassa ovat myös hurjat. Siihen nähden kesän ykkösvaraus pelaa maagista kautta.

Mutta jos 18-vuotias Laine nousee koko sarjan parhaaksi maalintekijäksi, voiko yksittäinen tulokaspelaaja iskeä tiskiin enää kovempia näyttöjä?