Joonas Donskoi aloittaa ensi yönä uransa ensimmäiset NHL:n Stanley Cup -finaalit Olli Määtän edustamaa Pittsburgh Penguinsia vastaan. Suomalaishyökkääjän seura San Jose Sharks pelaa mestaruudesta ensimmäistä kertaa seuran historiassa.

Donskoilla on mahtava tulokaskausi takana NHL:ssä. Pelipaikka Sharksissa löytyi välittömästi ja 76 otteluun syntyi runkosarjassa tehot 11+25=36. Pudotuspeleissä maaleja on kertynyt viisi ja tehopisteitä yhdeksän kappaletta.

Ennen kautta Donskoi ei olisi voinut uskoa, että nyt keväällä taisteltaisiin Stanley Cupista.

– Kauden alussa sitä haaveili, että pääsisi vain pelaamaan NHL:ssä. Ei Stanley Cup silloin ollut vielä mielessä, Donskoi kertoi Yle Urheilulle.

Donskoin vastustaja Penguins on ollut koko kevät kauden vahvassa nousukiidossa. Matkalla finaaliin kaatui runkosarjan voittaja Washington Capitals, New York Rangers ja Tampa Bay Lightning. Donskoin mielestä vastus onkin tähän mennessä kovin.

– Heillä on paljon huippuyksilöitä ja hyökkäystaitoa. Sen kanssa pitää olla hereillä, raahelainen toteaa.

Donskoilta löytyy myös yhteistä pelihistoriaa. Kaksikko pelasi nimittäin kaudella 2011-2012 samaan aikaan Kanadassa alle 20-vuotiaiden MM-turnauksessa.

– Hän on oikealla tavalla nöyrä ja tekee paljon hommmia. En ihmettele, että on ottanut ison roolin Pittsburghin joukkueessa, Donskoi kehui Määttää.