Jyrki Jokipakka on ollut yksi kuluvan NHL-kauden toistaiseksi suurimmista suomalaissensaatioista.

Lähinnä 25-vuotiaana peruspuolustajana tunnettu Jokipakka ei ole kuitenkaan lehtien kansissa keikkunut. Ei, vaikka hän onkin pelannut erittäin vahvan alkukauden.

Itse asiassa Calgary Flames -puolustaja on esiintynyt niin vahvasti, että hän löytyy suomalaispuolustajien pistepörssistä jo sijalta kolme.

Edellä ovat siis ainoastaan Sami Vatanen sekä Rasmus Ristolainen. Ja nyt tulee sitten oleellinen fakta: Jokipakka on pelannut keskiarvolta yli 10 minuuttia Ristolaista ja lähes kahdeksan minuuttia Vatasta vähemmän, siis ottelua kohden.

Dallasissa kadutaan ja isosti

UNIONDALE, NY - OCTOBER 25:  Jyrki Jokipakka #2 of the Dallas Stars skates against the New York Islanders at the Nassau Veterans Memorial Coliseum on October 25, 2014 in Uniondale, New York. The Islanders defeated the Stars 7.5.  (Photo by Bruce Bennett/Getty Images)
Jyrki Jokipakka on äärimmäisen aliarvostettu pelaaja. Kuva: Getty Images

Dallas Starsissa nuoren suomalaispuolustajan perään on varmasti murehdittu koko alkukauden ajan. Tekstin toinen kiistaton fakta on nimittäin se, että seitsemään otteluun iskemillään tehoilla 1+3 Jokipakka olisi teksasilaisten tehokkain puolustaja.

Ilves-kasvatti on siis viimeistään kuluvalla kaudella osoittanut, ettei häntä tule laskea pelkäksi puolustavaksi puolustajaksi ja oman pään duunariksi.

Ei.

Jyrki Jokipakka on, ainakin alkukauden perusteella, kehittynyt myös monipuoliseksi kahden suunnan puolustajaksi. Sen hän osoitti muun muassa jälleen viime yönä saalistettu syöttöpiste voitokkaassa ottelussa Ottawa Senatorsista.

Sellainen ”pikkulisä” vielä: tasaviisikoin pelattaessa Jokipakka on Suomen tehokkain NHL-puolustaja. Jokipakalla tehopisteitä on neljä – Vatasella kaksi ja Ristolaisella yksi.