Kanadalaisen Sportsnetin leivissä työskentelevä arvostettu kiekkotoimittaja Elliotte Friedman kehui kirjoittamassaan jutussa Liigan tasoa. Suitsutusta sai etenkin nuorten pelaajien taso, ja kuinka moni heitä on kasvanut NHL-pelaajiksi saakka.

Esimerkiksi tällä kaudella NHL:ään ovat nousseet Patrik Laine, Jesse Puljujärvi sekä Sebastian Aho, jotka olivat kaikki viime kaudella kovaa valuuttaa kotimaisissa kaukaloissa.

Friedman ei kuitenkaan ottanut supertroikkaa laskuissaan huomioon, vaan sukelsi syvemmälle historiaan.

– Kun katsotaan numeroita vuosilta 2000-2010, laskin, että noin 25 suomalaista on varattu NHL:ään, jotka ovat pelanneet Liigassa 17-vuotiaina. Kuinka moni näistä sitten on pelannut 100 NHL-ottelua? Kahdeksan, jos vain laskin pelaajat oikein, Friedman kirjoitti syväluotaavassa jutussaan.

– Entäpä kuinka moni on sitten pelannut 200 NHL-ottelua? Kuusi. Se on todella kova prosentti, verrattuna mihinkä tahansa muuhun liigaan.

Ei aukoton lukema

Vaikka lukema onkin etenkin meidän suomalaisten kiekkofanien mieleen, muistutti Friedman myös sen, että lukema ei ole täysin aukoton, eikä siihen voi täysin luottaa. Etenkin siinä tapauksessa, jos etsitään parasta mahdollista liigaa, josta saisi parhaalla varmuudella vakituisen NHL-pelaajan.

– Ongelmana on vain se, että otanta on tässä tapauksessa liian pieni. Esimerkiksi CHL:ssä (OHL, WHL, QMJHL) on niin paljon potentiaalisia 17-vuotiaita pelaajia, jotka voitaisiin varata NHL:ään.