Naisten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen tunnetaan suorasanaisena miehenä.

Mustonen kuvaili Kalevalle Etelä-Korean olympialaisten kisarupeaman sunnuntaina aloittavan leijonaryhmän pääteemat.

– Tee töitä hemmetisti. Pelaa jäähyttömästi. Pidä peli yksinkertaisena, Mustonen sanoi.

Alkupuheiden jälkeen Mustonen aloitti pitkän puheenvuoron, jossa hän eritteli naisten ja miesten pelikäsitykseen liittyviä eroja.

57-vuotiaan valmentajakonkarin lausunnot olivat hyvin suoria ja varmasti paljon keskustelua herättäviä.

– Keskiverron kansainvälisellä tasolla pelaavan naisen ymmärrys pelistä ei ole samalla tasolla kuin miespelaajalla. En puhu mistään tietystä joukkueesta. Ero syntyy siitä, ettei naispelaaja ole uransa aikana tutkinut peliä yhtä paljon kuin samanikäinen miespelaaja, perusteli Mustonen.

– Naispelaaja ei ole esimerkiksi pelannut urallaan yhtä paljon tasaisia pelejä, joissa on ollut pakko pelata paskoja minuutteja pois. Miespelaaja on paremmin hereillä sen suhteen, milloin voi vetää kynän tietyssä tilanteessa ja milloin taas pitää pelata kellosta pari minuuttia pois ja odottaa omaa saumaa. Joukkuetaktisesti tätä ei ole naisten huippukiekkoilussa sisäistetty yhtä hyvin kuin miesten puolella, valmentaja jatkoi.

Mustosen puheen tarkoituksena ei ollut mollata naisia, vaan hän kertoi asian niin kuin se hänen mielestään on.

– Tämä korostuu, kun pelaamme eurooppalaisia maita vastaan. Niitä otteluita hallitsemme, ja vastustaja saa vain muutamia maalipaikkoja. Ne muutamat minuutit – omat huonot hetket – pitäisi pystyä pelaamaan paremmin pois. Meidän pitää opetella ja harjoitella sitä, että pelaaja aistii riskinoton hetkiä oikein.

Leijonien pelaajat Riikka Välilä, Jenni Hiirikoski ja Michelle Karvinen kuuntelivat Kalevan mukaan vakavailmeisinä Mustosen puheenvuoroa.

– Eihän tuo hirveän kivalta tuntunut, mutta asia on näin ja siitä on myös puhuttu. Videopalavereissa käymme läpi tilanteita, joissa näemme, miten olisi pitänyt pelata. Välillä palaute kirpaisee, mutta sitä kautta pääsemme eteenpäin, Suomi-kiekkoilun legenda, leijonien kokenein pelaaja Riikka Välilä, 44, painotti.

Välilä näkee, että Suomen omassa kiekkosarjassa pitäisi tapahtua muutos.

– Sarjapeleissä vaatimustaso ei ole niin kova kuin pitäisi. Ja ehkä meiltä puuttuu valmentajia, jotka vaativat riittävästi.

Suomi pelaa olympiaturnauksen ensimmäisen pelin sunnuntaina, kun vastaan asettuu yksi kisojen ennakkosuosikkijoukkue USA.

Lue tästä Kalevan alkuperäinen uutinen.