Konkarit ja superlahjakuudet loistivat – tässä ovat Liigan runkosarjan viisi suurinta yllättäjää!

© Kuva: Juha Tamminen
Pian jatkuu Valioliiga!

Valioliigan ja Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Valioliigan ja Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS

Liigan runkosarja päättyi lauantaina Kärppien ykkössijaan ja seuraavaksi edessä ovat avauskierroksen ottelut SaiPan ja Pelicansin sekä Ässien ja Lukon välillä. Voit katsoa esimerkiksi täältä eri tilastojen kärkinimet ja täältä sen, miten kautta jatketaan.

Kun runkosarja on ohi, on aika listata kauden tähän mennessä suurimmat yllättäjät. Viiden parhaan, tavalla tai toisella yli tasonsa pelanneen soturin joukkoon mahtui lopulta varsin tuttuja nimiä – kokeneita kehäkettuja ja lupaavia junioreita.

TOP5, runkosarjan yllättäjät

5. Niko Hovinen, KalPa
Torjuntaprosenttien (93,65) ja päästettyjen maalien keskiarvossa (1,68) lopulta kärkipaikan napanneen Hovisen kausi on ällistyttävän kova verrattuna siihen, miten haastavat esimerkiksi kaksi edellistä kautta torjujalle olivat.

Luottoa ei meinannut löytyä, ja tätä edeltävien sesonkien aikana helsinkiläislähtöinen torjuja pelasi peräti kuudessa eri joukkueessa ja kolmessa eri maassa. KalPa-veskari ja pääsarjassa jo kaudella 2006-07 debytoinut konkari kokosi itsensä komeasti repaleisten talvien jälkeen.

4. Kristian Vesalainen, Kärpät
Winnipeg Jets -varauksen potentiaali oli toki tiedossa, mutta nyt ketsuppipurkki aukesi oikein kunnolla. HPK:ssa 44 kamppailussa 39 pinnaa iskenyt hyökkääjälupaus siirtyi loppukaudeksi Kärppiin, jossa jälki on ollut tuhoisaa edelleen.

Vesalainen ei ole ollut moksiskaan kovan lauman rosterissa, vaan hän on paukuttanut viidessä pelissä tehot 3+1. Näytöt ovat viitanneet siihen suuntaan, että alle 18-vuotiaiden kaksinkertainen MM-mitalisti on sitä parempi, mitä kovempi paikka on.

3. Sami Sandell, Ilves
Sympaattisen hyökkääjän tarina on ainutlaatuinen. Edellisellä ja toissa kaudella loukkaantumiset eivät meinanneet loppua millään, ja noilla sesongeilla vyölle kertyi yhteensä vain 16 liigaottelua – joissa tehoja syntyi 13.

On ihmeteltävä, miten kummassa Sandell nousi kahden rikkonaisen kauden jälkeen vielä takaisin Liigan huipulle 31-vuotiaana. Runkosarjan 53 ottelussa hän takoi 16 maalia ja yhteensä 48 pinnaa.

Hatunnoston arvoinen suoritus. Ei siihen jokainen pysty lukuisten loukkaantumisten ja pitkien sairaslomien jälkeen.

2. Jani Hakanpää, Kärpät
Aiempina kausina perusluutana tunnettu Hakanpää sai monesti aikaan ”mitä ihmettä täällä tapahtuu” -reaktion ja syitä siihen on monia: Aiempi kausikohtainen piste-ennätys oli 12, mutta nyt se on jopa 24. Myös edellinen maaliennätys (5) meni kuudella osumalla romukoppaan.

Kaikkein komein tilasto on kuitenkin plusmiinus-lukema, joka näytti runkosarjan päätteeksi saldoa +28. Kun viime kaudella vastaava oli -4, paransi pakki lukemaansa siis uskomattomasti 32 paunaa – ja vain yhden kauden aikana. Hakanpää oli tehotilaston kakkonen heti joukkuekaveri Charles Bertrandin jälkeen.

1. Oula Palve, TPS (kuvassa)
Palokan Kiekon kasvatti nousi listalle häikäisevän pistetehtailun ja huikean hyökkäyspään osaamisen takia, jotka olivat olleet aiempina kausina piilossa. Viime kaudella HPK:ssa pisteitä syntyi 22, ja itseasiassa tuo sesonki oli Palveen ensimmäinen pääsarjassa.

Mestiksessä aikoinaan kovia tehoja takonut hyökkääjä kuitenkin otti tällä kaudella hurjia askeleita kohti sarjan eliittiä painamalla Kerhossa ensiksi 13 maalia ja 44 pinnaa, ja sen jälkeen TPS:ssä viiteen peliin peräti pisteet 1+5.

Jotain sensaatiosta kertoo se, että hänet kaapattiin turkulaisten menestyjäkandidaatin leiriin pudotuspelien alla.

Mainittakoon, että lähimmät listalta karsiutujat olivat järjestyksessä Jesperi Kotkaniemi (Ässät), Julius Junttila (Kärpät), Markus Nurmi (TPS), Antti Suomela (JYP), Veini Vehviläinen (Kärpät), Jonatan Tanus (SaiPa), Petrus Palmu (TPS) ja Topi Nättinen (SaiPa).

Jos haluat palata ajassa taaksepäin, voit katsoa alta, miten sivustomme rankkasi eri kategoriassa pelaajia ennen kautta viime kesänä:
TOP5, Liigaan siirtyneet pelaajat
TOP5, syvyyspuolustajat
TOP5, parhaat maalivahdit

Pian jatkuu Valioliiga!

Valioliigan ja Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Valioliigan ja Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS