Hurja vyöry NHL:ään! Suomalaiskonkari ällistelee nuorten supertähtien lentoa: ”Tässä tuntee itsensä vanhaksi”

© Kuva: Ilari Isotalo

HELSINKI. Kokenut Valtteri Filppula myöntää ällistelevänsä yhä useammin ja useammin nuorten kiekkotähtien hurjaa vyöryä NHL:ään.

34-vuotias huippuhyökkääjä on nähnyt läheltä sarjan keski-iän laskun. Yhä useampi tulokaspelaaja hyppää jo teini-ikäisenä taalajäille – se näkyy sarjan profiilissa.

– Pakko sanoa, että tässä on ollut jo tovin aika vanha olo. Olen ollut jo hetken jengini vanhin pelaaja, Filppula naurahtaa Leijonat.comille.

Nuorten pelaajien vyöry näkyy myös kokeneiden nimien työtarjonnassa. Useampi ykköstähtien takana mainiosti pelannut kiekkoilija on huomannut jäävänsä ilman NHL-pestejä ikävuosien 30-35 kieppeillä. Syykin on selvä: NHL-seurat saavat nuorista halpaa tulivoimaa joukkueeseensa – usea teinitähti pelaa kolme ensimmäistä NHL-kauttaan rajuun alihintaan säännöissä määritellyn tulokassopimuksen puitteissa.

– Silloin kun itse saavuin NHL:ään, nykyinen ikäni oli joukkueen keski-ikä. Nyt se alkaa olla jo vanhuutta, Filppula virnistää ja jatkaa:

– Onneksi ei ole tullut isompia vammoja ja olen pysynyt kunnossa. Toivottavasti tässä jaksaa vielä muutaman vuoden pysyä nuorempieni perässä.

Kokemusta tarvitaan

Filppula itse solmi tuoreeltaan vuoden diilin New York Islandersiin. Nuoria lupauksia vilisevä joukkue kaipaa suomalaisen kokemusta ja monipuolisuutta.
Se kävi ilmi myös sopimusneuvotteluissa.

Yritän olla mahdollisimman hyvä esimerkki. Ensimmäinen juttu on olla mahdollisimman iso osa joukkuetta ja pelata hyvin. Sen jälkeen jos pystyy auttamaan joukkuetta kokemuksella, aina vain parempi, Filppula kiteyttää.

LUE MYÖS: NHL-seura vaihtuu! Suomalaiskonkari avaa siirtonsa taustat: ”Ei tarvinnut kauaa miettiä”

LUE MYÖS: Ura kokonaan ohi! Yli 500 NHL-pelin Sean Bergenheimin elämä meni uusiksi: ”Tuntui, että nyt on paukut loppu”

LUE MYÖS: Jatkuuko upea ura? Yli 700 NHL-pelin Tuomo Ruutu jo yli vuoden pelaamatta – kommentoi jatkoa mystisesti

LUE MYÖS: Perhetragedia painaa – Teemu Selänne avoimena surustaan: ”Ei siitä toivu”

Ilari Isotalo, Helsinki
Twitter: @IlariIsotalo