TYCHY. Kiekkofanit joutuivat hieraisemaan silmiään HIFK:n CHL-avauksessa perjantaina.

Kun helsinkiläisten kohtasivat kotijoukkue Tychyn, nähtiin katsomossa erikoinen kannanotto.

Äänekkäät fanit esittelivät näkyvästi natsien tekoihin viittaavaa lakanaa. German death camps -lippu ihmetytti suomalaisfaneja paitsi paikan päällä myös kotikatsomoissa.

Lakanan taustalta löytyy yllättävä syy. Monella kiekkofanilla oli vaikeuksia tulkita provokatiivisen oloisen viestin sisältöä. Puolalaiset fanit vakuuttavat kuitenkin, että kyse on puhtaasti historiallisten faktojen muistuttamisesta.

Tychy on kaupunki, joka sijaitsee lähellä pahamaineisia Auschwitzin keskitysleirejä. Leirejä, joissa murhattiin systemaattisesti miljoonia juutalaisia.

Koska leirit sijaitsevat Puolassa, on monella turistilla puolalaisten mukaan historialliset faktat hukassa. Natsien teot ovat usein isketty liian usein puolalaisten syyksi.

– Lakana tarkoitus on muistuttaa, ettei Puolalla ole mitään tekemistä näiden tekojen kanssa, nimettömänä esiintynyt Tychen kiekkofani summasi Leijonat.comille ottelun tiimellyksessä.

CHL-pelin nähtiin olevan Tychyn faneille tärkeä näytönpaikka kansainväliselle huomiolle. On vaikea arvioida, onnistuiko kannanotto halutulla tavalla. Ainakin Puolan illassa lakana herätti heti paljon keskustelua. Sekä suomalaisten että puolalaisten kiekkofanien keskuudessa.

Kaikki suomalaisjoukkueiden CHL-ottelut suorina lähetyksinä C Moren suoratoistopalvelussa cmore.fi.

Katso kuva lakanasta tästä:

LUE MYÖS: Läpimurto Liiga-eliittiin? Nuori HIFK-yllättäjä hurmaa otteillaan: ”Hosuminen jäänyt”

LUE MYÖS: Nyt NHL ei vie! Leijonakonkari palaa yli 10 vuoden tauon jälkeen Liigaan – avaa HIFK-diilinsä taustoja: ”Oikea päätös”

LUE MYÖS: Koko elämä uusiksi! NHL-konkari Lauri Korpikoski avautuu sairaudestaan: ”Paukut ei riitä – parempi sanoa ääneen”

LUE MYÖS: Suomesta hyppy NHL:ään? Kärpät-valmentaja varoittelee nuoresta huippuhankinnasta: ”Kuin kala vedessä”

Ilari Isotalo, Tychy
Twitter: @IlariIsotalo