Lauantaina se tapahtui. Vasta 18-vuotias Jesperi Kotkaniemi näpäytti useita epäilijöitään ja nappasi heti paikan Montreal Canadiensin NHL-miehistöstä.

Miten niin näpäytti? Kelataanpa hieman taaksepäin.

Kesäkuun NHL-varaustilaisuudessa Kotkaniemi poimittiin Canadiensiin koko tilaisuuden kolmantena pelaajana. Samaan aikaan intohimoiset kanadalaisfanit pettyivät suuresti, sillä he eivät saaneet mieluistaan pelaajaa, eikä hyökkääjää, joka voisi olla välittömästi valmis NHL:ään. Mutta kuinkas kävikään?

Kotkaniemi päätti lyödä hätäileville epäilijöilleen jauhot suuhun. Porin Ässien kasvatti tuli NHL-leirille sellaisella asenteella, että mielipiteet alkoivat muuttua nopeasti. Kypsästi ja itsevarmasti esiintynyt hyökkääjä täräytti heti debyytissään tehot 1+2, eikä Filip Zadinan tai Brady Tkachukin kaltaisia nimiä enää kaivattukaan.

Suomalaislupaus näytti myös, että hän kykenee nuoresta iästään huolimatta harvinaisen kypsiin ratkaisuihin, eikä päätä huimaa edes kovimmissa paikoissa. Ei siitäkään huolimatta, että hän on ollut Pohjois-Amerikassa vasta viikkoja.

Nousujohteisesti esiintynyt Kotkaniemi ei jättänyt lopulta valmennusjohdollekaan vaihtoehtoja. NHL-paikka oli ainut ja oikea ratkaisu.

Kaiken tämän kruunaa vielä se, että hänestä tulee ensi viikolla NHL-historian ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt pelaaja. Se on sellainen muisto, jonka hän muistaa ikuisesti.

Miikka Lahtinen, Helsinki
Twitter: @miikka_lahtinen