Suomalaispuolustaja Henri Jokiharju on noussut sensaatiomaisesti tulokaskaudellaan Chicago Blackhawksin ykköspariin Duncan Keithin rinnalle.

19-vuotiaan oululaisen peliaika on ollut keskimäärin 21 minuuttia ottelua kohden. Tasakentällisin Jokiharju johtaa joukkueensa sisäistä tilastoa 19 minuutin ja 30 sekunnin keskiarvollaan.

Myös Jokiharjun tilastot ovat upeaa luottavaa, kun 12 otteluun kasassa on komeat tehot 0+7.

Jokiharjun tähän mennessä ikimuistoisin hetki tapahtui viime sunnuntaina, kun Blackhawks kohtasi oli NHL:n parhaan pelaajan Connor McDavidin edustaman Edmonton Oilersin.

Jokiharju sai tehtäväkseen pelata koko ottelun tasakentällisin McDavidia vastaan ja yhteensä kaksikko oli kaukalossa 13 ja 22 sekunnin ajan. Tässä ajassa Blackhawks voitti maalipaikat murskaavasti 13-4.

Jokiharju ei kuitenkaan pidä suoritustaan mitenkään erikoisena. Tätä hän odotti jo ennen kauden alkua.

– Oloni on normaali. Tuntuu ihan hyvältä. Minusta tuntuu, että totun tähän peli peliltä enemmän. Teen töitä päivittäin, jotta kehittyisin paremmaksi, Jokiharju sanoi ja kohauttanut viileästi olkapäitään Oilers-ottelun jälkeen The Athletic -lehden mukaan.

Jokiharjun isä, entinen Liiga-pelaaja Juha Jokiharju kuvailee poikaansa yhdellä erityisellä sanalla: ”Itsevarma”.

– Hän on aina ollut tuollainen. Hän on aina unelmoinut NHL:ssä pelaamisesta. Totta kai kaikki unelmoivat siitä, mutta vain harva pääsee sinne. Noh, hän pääsi sinne. Se on aina ollut hänelle tavoitteena ja hän on tehnyt töitä sen eteen. Hän on aina ollut itsevarma. Se auttaa tässä asiassa. Kun virhe tapahtuu, hän ei jää ajattelemaan sitä liikaa. Huonon ottelun jälkeen, hän vain kiteyttää tilanteen ja jatkaa eteenpäin, isä-Jokiharju kertoi.

Blackhawksin joukkueessa on todellakin huomattu Jokiharjun itsevarma, mutta samalla nöyrä olemus.

– Hänellä on ”swägiä”. Hänellä sellaista on ”swägimäistä” itsevarmuutta mukana. Sen näki heti – jopa aivan NHL-leirin alussa jo. Sitä on kuitenkin hyvällä, nöyrällä tavalla – uskoisin. Hän ei ole yhtään ylimielinen, hän vain uskoo itseensä ja kykyihinsä. Hän tuntee olevansa oikeissa paikassa, konkarivahti Cam Ward hehkutti.