HELSINKI. Leijonien Mikko Lehtonen on helppo valinta Karjala-turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Kiekollinen huippunimi oli läpi turnauksen joukkueensa pakiston johtohahmoja. Jos Lehtonen oli jo viime keväänä MM-kisojen parhaita pakkeja, ei meno kaukalossa ole Jokerit-syksyn aikana ainakaan hyytynyt.

Lehtoselta nähtiin Karjala-turnauksessa pitkälti tuttua vahvaa yleispakin peliä. Sen ohella hänestä on kehittynyt kuin varkain myös uskottava viivapelote kansainvälisiin peleihin. Hyvä pelisilmä yhdistettynä mainioon laukaukseen tekee Lehtosesta jo joukkueensa kärkinimen myös Leijoniin.

Lehtonen isännöi kuin konkari Suomen ylivoimaa läpi turnauksen. Esimerkiksi Tshekkiä vastaan pakki tulitti hurjat 11 kertaa – sen ohella hän oli näkyvä hahmo myös Venäjää ja Ruotsia vastaan pelatessa.

Otteita seuratessa herääkin jo väkisin kysymys: milloin 25-vuotias pakki nähdään NHL:ssä? Jo nyt voi sanoa, että nuoren pakin otteet riittävät ainakin näytönpaikkaan taalajäillä.

Lehtonen on noussut Jokereissa heti KHL:n kärkipakkien joukkoon. Kuva: Mikko Taipale/Jokerit

Fiksuja askelia vuosi vuodelta

Lehtosen kehityskäyrä on jo itsessään tyylikäs. Pakki on rakentanut uraansa määrätietoisesti vuosi vuodelta oikeaan suuntaan.

Nuorten Leijonien luottonimi ei ole koskaan ollut mikään superlupaus. Kiekko 67:n kasvattia ei olla esimerkiksi koskaan varattu NHL:ään.

Alkuvuodet TPS:n liiga-jengissä olivatkin vaikeita: rooli jäi Turussa lopulta vähäiseksi ja Lehtonen pakkasi kamansa ja siirtyi isomman roolin perässä KooKoohon.

Sen jälkeen Lehtonen on pystynyt ottamaan vuosi vuodelta isoja askelia eteenpäin: ensin hän otti kiekollisen pakin roolin Kouvolasta. Siitä tie vei lyhyen Ruotsin visiitin jälkeen isoon rooliin Tapparaan.

Liigan kärkiseuraan hyppy oli Lehtoselta mainio veto – vaikka eri sisäpiiritietojen mukaan se ei ollutkaan välttämättä se kaikkien rahakkain tarjous. Iso rooli Liigan huippujengissä auttoi pakkia ottamaan isoa roolia toisella yrittämällään länsinaapurin SHL:ssä.

Sen jälkeen väliin iski Jokerit – ja hyvään saumaan iskikin. Suomalainen KHL-seura ehti sitoa pakin kahdeksi vuodeksi riveihinsä ennen kevään läpimurtoturnausta Bratislavan MM-jäillä.

Syksy KHL:ssä on osoittanut, ettei Lehtosella ole vielä mikään kiire rapakon taakse. Pakki pääsee pelaamaan Lauri Marjamäen alaisuudessa valtavassa roolissa: kiekollinen peli sekä vääntö sarjan huippuhyökkääjien kanssa ovat olleet ensimmäisen syksyn perusteella hyvä ympäristö kasvaa korkoa.

Sopimukseen vaikuttaa myös NHL-sääntöpykälät: 25-vuotias Lehtonen olisi nyt keväällä saanut NHL:stä vain vuoden tulokasdiilejä, jotka ovat automaattisia kaksisuuntaisen sopimuksia. Kahden Jokerit-vuoden jälkeen pakki on 27-vuotias – silloin hänelle saa eurooppalaisena pelaajana iskeä pöytään suoraan yksisuuntaista diiliä rajoittamattomilla rahasummilla.

Lehtosen vahvuudet ovat yhä hyvässä yleispelaamisessa. Menneet vuodet sekä fiksu urakehitys ovat todistaneet samalla pakin kyvyn mukautua kuin kameleontti erilaisiin pelityyleihin ja sarjoihin.

Kuvaavaa on, että pakki on pystynyt ottamaan jokaisessa seurassaan jopa yllättävän nopealla aikataululla kärkipakin roolin. Se kertoo jotain nuorukaisen valmiuksista.

Urakehityksen myötä kysymys NHL:stä nousee jossain vaiheessa väkisin esille. Vielä ensi kauden voimassa olevan Jokerit-sopparin jälkeen suurin kysymys kuuluukin, saako pakki jostain yksisuuntaisen vai kaksisuuntaisen diilin.

Lienee varmaa, että näillä näytöillä NHL-seurat kiinnostuvat pian Lehtosesta. Mikäli kehitys jatkuu samanlaisena, voi jopa kaksisuuntainen diili avata oikeassa seurassa huippupakille kunnon näytönpaikan NHL:ään. Sen jälkeen kaikki on kiinni Lehtosesta itsestään.

LUE MYÖS: Leijonien hylätty maali kuumensi – Jukka Jalonen ihmeissään videorumbasta: ”Tuntuu he*vetin tyhmältä”

LUE MYÖS: Kuka on Aatu Räty? 16-vuotias Leijonien superlupaus herättää huomiota jo NHL:ssä : ”Sen eteen tehty töitä”

LUE MYÖS: Kuittailua ja tööttejä! Leijonien vastustaja yllättyi Jesse Puljujärven taklauksista: ”Kyynärpäätä tuli – meidän pitää jutella”

Ilari Isotalo, Helsinki
Twitter: @IlariIsotalo