Muistatko vielä? Kimmo Timonen ja kanukkitähti kaupattiin Philadelphiaan – siirron vaikutukset näkyivät pitkään

© Kuva: Getty Images

18. kesäkuuta 2007 on iso päivä Philadelphia Flyersin lähihistoriassa.

Perinteikäs seura hankki tuolloin Nashville Predatorsista kaksi suuresti joukkueen tuleviin vuosiin vaikuttanutta pelaajaa, laitahyökkääjä Scott Hartnellin sekä suomalaisen puolustajalegenda Kimmo Timosen. Toiseen suuntaan matkasi myöhemmin lähes olemattomalta kuulostava korvaus: 1. kierroksen varausoikeus.

Tuollon 32-vuotias Timonen solmi Flyersin kanssa nopeasti 6-vuotisen, 6,3 miljoonan dollarin vuositulot taanneen jatkosopimuksen. Hartnellin solmima jatkosopimus oli niin ikään 6-vuotinen, arvoltaan 4,2 miljoonaa taalaa kaudessa.

Kaksikon hankinnalla oli lopulta valtava vaikutus jopa lähellä Stanley Cupin voittoa käyneen Flyersin menestykseen aina 2010-luvun puolivälin tienoille asti.

Predatorsille Timonen-Hartnell-treidin yhteydessä vaihdossa annettu 1. kierroksen varausoikeus oli kaiken lisäksi samainen varausvuoro, jonka Nashville oli lähettänyt Philadelphiaan vain kuukausia aiemmin hankkiessaan Flyersista tähtisentteri Peter Forsbergin vaihdossa Scottie Upshalliin, Ryan Parentiin, sekä 1. ja 3. kierroksen varausoikeuksiin kesälle 2007.

Toisin sanoen Forsbergin aiempi siirto mahdollisti Flyersille Timosen ja Hartnellin hankinnat kesällä 2007. Predators varasi kyseisellä kesän 2007 1. kierroksen 23. vuorolla puolustaja Jonathon Blumin, joka pelasi lopulta urallaan vaivaiset 110 NHL-ottelua ennen siirtoaan KHL:n kautta SHL:ään.

Sekä Hartnell että Timonen pelasivat puolestaan Flyersissa lopulta seitsemän kauden ajan. Timonen nousi tuona ajanjaksona Flyersin historian parhaiden puolustajien joukkoon nousten valtavan isoon rooliin sekä kaukalossa, että pukukoppipelaajana ja nuorten talenttien isähahmona. Timonen iski pisteiden valossa huonoimmallakin Flyers-kaudellaan komeat 35 tehopistettä. Kaksi parasta sesonkia tuottivat 43 pisteen runkosarjat.

Myös Hartnellista tuli iso osa Phillyn hyökkäystä. Parhaalla kaudellaan 67 tehopistettä nakutellut kanukki on tätä nykyä paitsi Timosen naapuri, myös yksi parhaista ystävistä.

Kaksikon siirryttyä Flyers-nuttuun joukkue ylsi pudotuspeleihin kuudesti seitsemän kauden aikana, kruununa kevään 2010 Stanley Cup -sarja Chicago Blackhawksia vastaan. Ei liene liioiteltua sanoa, että kaverusten hankinta oli GM Paul Holmgrenin nerokkain peliliike koko miehen manageriuralla.

LUE MYÖS: Leijonat-konkari muisteli NHL-supertähden Suomen visiittiä: ”Lennolta suoraan peliin ja tehot 1+5”

LUE MYÖS: Vuoden 2005 NHL-varaustilaisuus vilisi tähtimaalivahteja: Tuukka Rask mukana hurjassa nelikossa


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.