Näkökulma: Puolustavan mestarin tilanne vaikeutuu – Leijonat menettää suurimman kilpailuetunsa Riian MM-kisoissa

© Kuva: Getty Images

Leijonat aloittaa näillä näkymin valmistautumisen MM-kisoihin Vierumäen leirillä 4. toukokuuta. Leirin alusta on vain kaksi ja puoli viikkoa MM-kisojen alkuun.

Tilanne muuttuu radikaalisti verrattuna Bratislavan kultakevääseen. Silloin ensimmäisen valmistautumisleirin ja kisojen alun väliin mahtui lähes kaksi kokonaista kuukautta.

Suomi oli Bratislavassa valmistautunut paremmin kuin yksikään muu joukkue. Nyt kaikki lähtevät kisoihin samalta viivalta.

Pohjoisamerikkalaisille lähtökohta on aiempaa parempi

Pääosin NHL:stä kootut pohjoisamerikkalaisjoukkueet ovat käytännössä aina kärsineet eurooppalaisten joukkueiden pitkästä valmistautumisajasta kisoihin.

Vuodesta toiseen vahvoilla pelaajamateriaaleilla operoivat USA ja Kanada lähtevät usein pelinsä kanssa takamatkalta verrattuna pitkiä leirityksiä läpikäyneisiin kilpakumppaneihinsa.

Alkulohkopeleissä pohjoisamerikkalaiset usein vasta hiovat peliään.

Suomeen verrattuna myös esimerkiksi Venäjän ja Ruotsin joukkueet kokevat leirityksen ja kisojen välillä suurempia muutoksia. Nyt Leijonien joukkue on kasassa yhtä aikaa kovimpien kilpakumppaneiden kanssa.

Ryntäystä ison veden takaa on tuskin tulossa

Päävalmentaja Jukka Jalonen kertoi Leijonien tiedotustilaisuudessa, että 11 pelaajaa on toistaiseksi vastannut MM-leirikutsuun myöntävästi. Kaikki kutsuun vastanneet ovat KHL-pelaajia.

NHL:n runkosarjan on määrä päättyä 11. toukokuuta. Leijonien johtoryhmän katseet ovat pelaajissa, joiden kausi päättyy runkosarjaan.

Toistaiseksi epäselvät karanteeniohjeistukset ja edelleen vallitseva poikkeustilanne tuskin ovat omiaan lisäämään NHL-pelaajien halukkuutta saapua kisoihin.

EHT-turnausten koronakatastrofit eivät myöskään tee Leijona-paidasta yhtään houkuttelevampaa huippupelaajille.

Toki tilanne on jokaiselle joukkueelle sama. Suomen materiaali on kuitenkin yhä kovimpia kilpailijamaita ohuempi, vaikka kärki ison veden takana pelaavien meikäläisten suhteen onkin terävä.

Lähtökohdista viis, Leijonat pelaa aina mestaruudesta

Jalosen Leijonista ei kuitenkaan kannata huolestua liikaa. Suomi pelaa kisoista riippumatta aina mestaruudesta.

Pelitapa on maajoukkueen vakiokasvoilla jo selkärangassa. Jalosen toimintatavat ovat myös joukkueen rungolle tuttuja.

Edellä mainitut asiat takaavat, että Suomi on valmis, kun kiekko tippuu Riiassa jäähän.

Eetu Pennanen
Twitter: @eetupennanen


Saat kympillä 60 euroa pelirahaa ja ilmaiskiekat

Yhdellä 10 € talletuksella saat

  • 60€ pelirahaa
  • 25 ilmaiskierrosta Book of Deadiin
  • Bratislavan kasinomatkan arvonta