HELSINKI. Kazakstanin jääkiekkomaajoukkue hämmensi vuosi sitten Latvian MM-kisoissa, kun se sijoittui B-lohkossa peräti viidenneksi – tasapisteisiin viimeisen puolivälieräpaikan ja sille tilalle yltäneen Kanadan kanssa.

Vaahteralehtipaitainen lauma meni kuitenkin jatkoon voitettuaan keskinäisen pelin ja Kazakstanin hävittyä alkulohkon päätösmatsissa siihen tilanteeseen nähden yllättäen Norjalle 1-3.

Koska vaahteranlehtipaidat pääsivät Suomea vastaan päätösmatsissa voittomaalikisaan asti (2-3-tappio) ottaen tarvittavan pisteen, voidaan Kazakstanin todeta olleen vain yhden maalin päässä jatkopaikasta.

Nyt meno on ollut toisenlaista, eikä paikkaa Suomen MM-kisojen puolivälieriin ole tulossa – ei välttämättä paikkaa edes läheltä niitä. Maa hävisi MM-avauksessa Tanskalle 1-9 ja perään Ranskalle 1-2. Tiistaina Sveitsi korjasi täydet pisteet numeroin 3-2.

Turnaus on ollut nousujohteinen, vaikka pisteitä ei ole irronnut.

– Viime vuonna meillä oli hyvä joukkue. En usko meidän olevan yhtäkkiä paljon huonompia. Tässä on edelleen periaatteessa kasassa se sama joukkue, joka menestyi vuosi sitten hyvin, toisia MM-kisojaan pelaava Kirill Savitski sanoi Kansainväliselle Jääkiekkoliitto IIHF:lle.

Savitskikin viittasi nousujohteisuuteen – Tanska-peli oli todella huono, seuraava matsi jo parempi.

– Tässä voi olla kyseessä psykologinen asia – mutta tällä hetkellä emme saa samanlaisia tuloksia (kuin vuosi sitten). Kukaan ei kykene selittämään syytä.

Tiistain suoritus oli ihan miehekäs, mutta tehoton. Joukkueen ykköshahmo oli 40 torjuntaa ottanut Andrei Shutov – joka ansaitsisi muutamilla kopeillaan paikan Youtubesta.