Leijonien riveissä MM- ja olympiakultaa viime kaudella voittanut maalivahti Jussi Olkinuora solmi täksi kaudeksi NHL-sopimuksen Detroit Red Wingsin kanssa.

Vastuuta NHL:n puolella ei lopulta 32-vuotiaalle konkarivahdille herunut ja mies palasi 15 AHL-pelin jälkeen takaisin Eurooppaan ja SHL:n ”suomalaisseura” Brynäsiin. Leijonat-tähti avasi paluunsa syitä HockeySverige-sivustolle.

– Siellä täytyy olla henkisesti hyvin vahva. Marginaalit ovat hyvin pienet. Luulin olevani valmis. Harjoitusleiri meni hyvin. Näkisin itseni NHL:ssä. Kaikki tuntui hyvältä. Mutta AHL… se on eri maailma. Siellä pelaaminen on vaikeampaa, maalivahti pureskelee alkukauttaan.

Olkinuora ei osaa vielä vastata täysin kysymykseen siitä, miksei paikka NHL:n kirkkaissa valoissa auennut.

– Luulen, että tätä täytyy kysyä uudelleen parin vuoden kuluttua, sitten kun olen käsitellyt koko asian. Mutta joukkueemme (AHL:ssä) ei ollut niin hyvä alussa. En koskaan päässyt pelaamaan kahta peliä peräkkäin, enkä saanut jatkuvuutta. Alkuun pääseminen oli erittäin vaikeaa. Harjoittelin paljon ja sitten olin väsynyt pelatessani. Mutta tietysti olisin itsekin voinut pelata paremmin. Se ei ole tekosyy. Mutta se oli sääli – koska tunsin, että olin lähellä (NHL-paikkaa).

Olkinuora ei suostu paljastamaan sitä, saiko mies tarjouksia myös muilta NHL-seuroilta.

– Se on salaisuus. Mutta Detroit vaikutti hyvältä, kun allekirjoitin sopimuksen. Hellberg (Magnus) pelaa nyt Detroitissa – minun numerollani. Hän tuli ja käytti tilaisuutensa. Hieno homma hänelle, Olkinuora pui pieniä marginaaleja.

Suomalaisvahti on saanut toistaiseksi vastuuta viidessä SHL-ottelussa.