NHL-kausi näyttää jälleen mielenkiintoiselta suomalaissilmin. Varsinkin Florida Panthers ja Carolina Hurricanes näyttävät jopa potentiaalisilta mestariehdokkailta tänä vuonna ja molemmissa joukkueissa toimii suomalaisia pelaajia ratkaisurooleissa. Tullaanko Stanley Cup -pokaali siis jälleen näkemään kesällä Suomessa jonkun pelaajan matkassa vai joudutaanko Suomessa pettymään?

Suomalaisia kannustamaan paikan päälle

Koska suomalaiset ovat jääkiekkokansaa, maailman paras jääkiekkoliiga NHL kiinnostaa meistä monia. Kanavapaketteja tilataan ja tuloksia seurataan tiuhaan netistä. Monet käyvät myös paikan päällä katsomassa suomalaisten pelaajien pelejä. NHL pelit voi nähdä paikan päällä edullisestikin, sillä lippujen hinnat ovat esimerkiksi jalkapallo-otteluihin verrattuna edullisia. Esimerkiksi Panthersin ja Hurricanesin peleihin on usein lippuja saatavilla myös vielä pelipäivänä.

NHL-pelistä saakin paikan päällä katsottuna eniten irti, kun seuraa oman suosikkijoukkueensa ja suomalaispelaajien otteita. Tunnelma NHL-pelissä on usein myös energisempi kuin esimerkiksi kotimaan Liigassa, varsinkin, kun pelataan pudotuspelejä. Monissa seuroissa, kuten Panthersissa, Hurricanesissa ja Dallas Starsissa pelaa monta suomalaispelaajaa, joten suomalaisten otteita pääsee seuraamaan enemmänkin.

Johdattaako Barkov tai Aho mestaruuteen?

Suomalaisia pelaajia pelaa siis useissa NHL-seuroissa ja mikä parasta, monessa seurassa he ovat myös suuressa roolissa. Näin on myös Florida Panthersissa ja Carolina Hurricanesissa. Floridassa pelaa suuressa roolissa Aleksander Barkovin lisäksi myös Eetu Luostarinen ja Anton Lundell. Carolinassa pelaa Sebastian Ahon ohella myös Teuvo Teräväinen ja Jesperi Kotkaniemi.

Sekä Floridaa että Carolinaa povataan jopa mestariksi tällä kaudella. Florida pääsi viime vuonna finaaleihin ja Hurricanes on tehnyt paljon pelaajahankintoja vielä kesken tämän kauden. Hurricanesin hyökkäyskalusta alkaakin näyttää jo pelottavan vaaralliselta ja nimekkäältä. Panthers puolestaan on osoittanut pystyvänsä viime vuosina voittamaan joukkueen kuin joukkueen ja menestymään pudotuspeleissä. Lisäksi joukkueella on yksi liigan parhaista maalivaihteista toimimana lukkona omassa päädyssä. Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella saadaan varmasti enemmän näyttöä siitä, onko panttereista tai hurrikaaneista menemään tänä vuonna päätyyn asti ja pokkaamaan Stanley Cupin.

Uusia suomalaistähtiä nousee esiin

Viimeisten vuosien aikana on saatu tottua siihen, että jokainen NHL-kausi tuo esiin myös uusia suomalaispelaajia, jotka tekevät läpimurron tässä maailman parhaassa jääkiekkosarjassa. Tällä kaudella on esimerkiksi maalivahdit Ukko-Pekka Luukkonen ja Justus Annunen ovat saaneet osakseen ihailua.

Heidän kykynsä pysäyttää kiekkoja ja lukea peliä on osoittanut, että Suomesta tulee jatkuvasti huippuluokan maalivahteja vaikka Raskin ja Rinteen kaltaisia huippumolareita on myös jäänyt eläkkeelle. Luukkonen ja Annunen ovat jatkaneet tätä perinnettä vakuuttavilla esityksillään, mikä on herättänyt keskustelua heidän potentiaalistaan tulevina vuosina. Heidän menestyksensä inspiroi aina myös nuorempia pelaajia ja todistaa, että kovalla työllä ja omistautumisella voi saavuttaa paikkansa NHL:n tähtien joukossa.

Vaikka välillä näyttikin siltä, että suomalaisten maalivahtien panos vähenee merkittävästi NHL:ssä, niin nyt tilanne on taas toinen. Nuoret maalivahdit ovat alkaneet lyödä ja peliaikaa saa jatkuvasti esimerkiksi Saros, Husso, Kähkönen ja Lankinen. Nämä pelaajat tuovat mukanaan uuden aallon suomalaisosaamista maalivahtipeliin, joka on ollut maamme ylpeydenaihe vuosikymmeniä. 

Saros, Husso, Kähkönen, ja Lankinen ovat kaikki osoittaneet kykynsä olla luotettavia vartijoita maalinsuulla, mutta valitettavasti yksikään heistä ei pelaa varsinaisessa mestarisuosikkijoukkueessa. Tämä voi joskus olla hyväkin asia, sillä heikommissa joukkueissa on usein helpompaa saada peliaikaa. Lähimpänä Stanley Cupia lienee Coloradon Annunen, jos Coloradon nälkä riittää jahtaamaan tosissaan uutta mestaruutta.

Kasvattaako Liiga NHL:ään?

Suomen Liiga on tunnetusti yksi Euroopan parhaista jääkiekkosarjoista, joka on vuosien saatossa kasvattanut lukuisia pelaajia NHL:ään. Kun pelaajia on siirtynyt KHL:stä Eurooppaan pelaamaan, on Liigankin taso noussut parin viime vuoden aikana. Sen kilpailutaso, valmennuksen laatu ja pelaajien kehitykseen keskittyvä toimintakulttuuri ovat ammattimaista ja voidaan oikeasti puhua ammattilaisliigasta. Liiga tarjoaa nuorille lahjakkuuksille mahdollisuuden saada arvokasta kokemusta aikuisten sarjassa, mikä on myös erinomainen ponnahduslauta NHL:ään tai ainakin muihin Euroopan huippuliigoihin.

Liigassa pelaajat oppivat tärkeitä ammattilaisuran kannalta keskeisiä taitoja, kuten fyysisyyttä, pelinlukutaitoa ja henkistä kovuutta. Lisäksi Suomessa panostetaan vahvasti pelaajien henkilökohtaiseen kehitykseen ja valmennukseen, mikä auttaa nuoria pelaajia kasvamaan niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Monissa joukkueissa puhutaan ulkomaalaisten pelaajien vuoksi myös englantia, joten hockey jargon tarttuu pelaajiin jo ennen rapakon taakse siirtymistä.