World Cup lähestyy kovaa vauhtia. Avauskiekko putoaa Toronton Air Canada Centren jäähän viikon päästä lauantaina. Nyt on aika käydä läpi suurimmat voittajasuosikit. Kertoimet ovat vedonlyöntiyhtiö Gutsilta.

5) Suomi (voittokerroin, 11.00)

Suomi ei ole nuorella joukkueellaan tänä vuonna World Cupin suurimpia suosikkeja. Vahvuuteena Pekka Rinteen ja Tuukka Raskin muodostama maalivahtikaksikko on turnauksen eliittiä, joka kestää vertailua minkä tahansa muun maan vaihtoehtoja vastaan. Leijonien puolustus on puolestaan poikkeuksellisen nuori. Vetovastuu on Olli Määtän ja Rasmus Ristolaisen kaltaisten parikymppisten huippupuolustajien harteilla. Hyökkäyspäässä nousee esiin tasaisuus. Paljon kuitenkin lasketaan Aleksander Barkovin, Patrik Laineen ja Jussi Jokisen muodostaman ykkösnyrkin varaan. Alkulohkosta vaikean tekevät turnauksen suosikkeihin kuuluvat Venäjä ja Ruotsi.

4) USA (voittokerroin, 7.00)

USA:n joukkueeseen ei olla pyritty kasaamaan kaikkia suurimpia nimimiehiä. Sen sijaan päävalmentaja John Tortorella on painottanut roolituksia. Romuluista raatajaosastoa hyökkäyspäässä edustavat Brandon Dubinsky, David Backes ja Justin Abdelkader. Samalla ulos jäi pistenikkareita, kuten Stanley Cup -finaaleissa loistanut Phil Kessel ja Tyler Johnson. Ykkösnyrkissä riittää silti maalikuningasuosikki Patrick Kanen johdolla tehoa (lue uutinen tästä). Myös alakerrassa Kevin Shattenkirkin ja Keith Yandlen kiekollinen osaaminen jätettiin rannalle korvaamalla kaksikko varmemmilla peruspuolustajilla. Historiallisesti mielenkiintoista on, ettei Yhdysvallat ole voittanut vuoden 1996 World Cupin jälkeen ainuttakaan eliittitason kiekkoturnausta.

3) Ruotsi (voittokerroin, 6.75)

Ruotsin puolustusta voi pitää yhdessä Kanadan kanssa jopa turnauksen parhaana. Alakerrasta löytyy kiekollisesti äärimmäisen taitavat Oliver Ekman-Larsson ja NHL:ssä neljännen hyökkääjän maineen ansainnut Erik Karlsson. Fyysistä puolustuspään peruspakkiosastoa tuo puolestaan Chicago Blackhawksin luottomies Niklas Hjalmarsson. Hyökkäyspäässä tehoa syövät Alexander Steenin ja Henrik Zetterbergin loukkaantumiset. Sedinin veljekset, Nicklas Bäckström ja Filip Forsberg kuitenkin takaavat, ettei tulivoimaa jää puuttumaan. Maalivahtipeli sen sijaan on yksinomaan Henrik Lundqvistin varassa.

2) Venäjä (voittokerroin, 5.75)

Venäjällä riittää jälleen yksilötaitoa hyökkäyspäässä. Johtohahmo kapteeni Aleksandr Ovetshkinia säestävät Nikita Kutsherovin, Artemi Panarinin ja Jevgeni Malkinin tasoiset kiekkotaiturit. Mukana ovat myös kovana snaipperina tunnettu Vladimir Tarasenko sekä täksi kaudeksi KHL:ään palannut konkarisentteri Pavel Datsjuk. Myös puolustuspäätä on nuorennettu 37-vuotiaan Andrei Markovin selvittyä ryhmään ainoana veteraanina. Paperilla pakka on kunnossa, mutta itänaapurimme on usein sortunut yksinyrittämiseen sekä pelaajien turhautumiseen. Jos taiteilijat hyökkäyksessä saadaan nyt pelaamaan joukkueelle, Venäjän karhu on valmis haastamaan kenet vain.

1) Kanada (voittokerroin, 1.95)

Turnauksen isäntämaa Kanada on aina ykkösuosikki mestariksi, kun maa lähettää parhaimmistonsa jäälle. Joukkueen nimilista on tänäkin vuonna häikäisevää luettavaa (lue uutinen tästä). Merkillepantavaa on sentterien määrä, joista osa onkin sijoitettu laiturin rooleihin. Eihän sekään tontti maalipyssykaksikko Steven Stamkosille tai Tyler Seguinille vieras ole. Itse keskushyökkääjän roolissa pelaavat sitten kovimman luokan kaksikko Sidney Crosby ja kenties maailman paras kahden suunnan sentteri Jonathan Toews. Myös Sotshin olympialaisissa loistanut puolustuspää jatkaa pitkälti samalla miehityksellä. Samoista kisoista tuttu ihmismuuri Carey Price on lähtökohtaisesti Kanadan ykkösvahti. Vaahteranlehtien lyöminen tulee olemaan tälläkin kertaa kenelle tahansa vaikeaa.