NHL-kausi 2016-17 käynnistyy tulevana yönä ja suomalaislasien lävitse löytyy todella paljon seurattavaa.

Tietyllä tapaa alkavasta kaudesta voidaankin puhua yhtenä merkittävimmistä suomalaiskausista, sillä uusi sukupolvi on nyt kokonaisuudessaan taalajäillä.

Toki seurattavaa riittää myös kokeneempien suomalaisten osalta, joten kaikin puolin tässä ei meinaa enää maltti riittää uutta kautta odotellessa.

Antti Niemellä ja Kari Lehtosella

riittää todisteltavaa. Dallas Starsin unelma jostain suuremmasta kaatui nimittäin – ikävä kyllä – viime vuonna suomalaisvahtien mukana. Nyt on pakko löytyä niin sanottu rebound-kousi tai muuten teksasilaisten unelma uhkaa kuihtua jälleen maalivahtipeliin.

DALLAS, TX - MARCH 11: Kari Lehtonen #32 of the Dallas Stars skates in warm-ups prior to a game against the Chicago Blackhawks at American Airlines Center on March 11, 2016 in Dallas, Texas. (Photo by Ronald Martinez/Getty Images)
Kari Lehtonen on Antti Niemen kanssa paljon vartijana Dallasissa. Kuva: Getty Images

Oman mielenkiintoisen aspektinsa tarjoaa myös tuleva laajennusdraft, kun Las Vegasista liittyy ensi kaudeksi joukkue NHL-kartalle. On nimittäin niin, että esimerkiksi Ben Bishop tulee olemaan todennäköinen liikkuja jopa kesken kauden ja Starsin tiedetään olevan erittäin kiinnostunut yhdysvaltalaisesta.

On siis täysin kiinni suomalaiskaksikosta itsestään, että mikä heidän ja koko Starsin kohtalo tulee olemaan.

Julius Honka & Esa Lindell

-kaksikko on tulossa. Dallas Stars lähetti vielä Julius Hongan AHL:ään, kun taas Esa Lindell sai ainakin toistaiseksi pitää paikkansa NHL:n puolella. Taistelu Starsin puolustajan paikoista on tällä hetkellä ankaraa, sillä tungosta on.

On kuitenkin paljon mahdollista, että tulevan NHL-kauden aikana tullaan näkemään jopa täysin suomalainen puolustajapari. Tilannetta kannattaa siis seurata tarkalla silmällä, sillä Suomi on saamassa jälleen lisää NHL-puolustajia.

PAhoLaine

on kolmikko, johon kaikkien katseet ovat enemmän tai vähemmän suunnattuina, sillä he ovat suomalaisen jääkiekon kirkkaimpia tulevaisuuden toivoja. Näitä kavereita ovat eittämättä Patrik Laine, Sebastian Aho ja Jesse Puljujärvi, siis U20-joukkueesta tuttu PAhoLaine-kentällinen.

TORONTO, ON - SEPTEMBER 18: Patrik Laine #29 of Team Finland takes the shot against Team North America during the World Cup of Hockey tournament at the Air Canada Centre on September 18, 2016 in Toronto, Canada. (Photo by Bruce Bennett/Getty Images)
Patrik Laineelta odotetaan Winnipegissä ennen kaikkea maaleja. Kuva: Getty Images

Kolmikosta etenkin Lainetta ja Puljujärveä tullaan syynäämään tarkalla silmällä ja täysin aiheesta: ovathan he vuoden 2016 ykköskierroksen varauksia. Heiltä myös odotetaan paljon. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten he paineet kestävät.

Ei olisikaan mikään ihme, mikäli Aho yltäisi heistä kaikkein parhaimpiin suorituksiin, sillä hänen paineet ovat ex-ketjukavereihin nähden merkittävästi pienemmät.

Granlundin veljekset

ovat olleet molemmat mahtavassa lennossa kauden alla. Minnesota Wildia edustava Mikael Granlund osoitti jalan kulkevan World Cupissa aivan eri malliin kuin koskaan aiemmin. Nyt hän myös pääsee itselleen paremmin sopivammalle laiturin tontille, joten tulosta on lupa odottaa, etenkin Mikko Koivun rinnalla.

Veljeksistä nuorempi, eli Markus Granlund, puolestaan kuittaili vancouverilaismedian puheet ”näkymättömästä miehestä” tuulesta temmatuiksi. Ehkä viime kausi meni vielä hieman varjojen mailla, mutta harjoitusleiri antoi lupauksia todella paljon paremmasta. Myös siis häneltä voidaan odottaa vastuuta ja tulosta Vancouver Canucksin suunnalla.

Teuvo Teräväisen

NHL-ura ei lähtenyt aivan toivotunlaiseen lentoon Chicago Blackhawksissa. Näyttöpaikkojakin tuli, ja tietenkin kaikki muistavat upeat suoritukset Stanley Cup -keväänä 2015, mutta kokonaiskuvaksi jäi liiallinen ailahtelevaisuus.

Carolina Hurricanesissa nuori suomalaispeluri tulee kuitenkin saamaan uuden tilaisuuden laittaa NHL-uransa todelliseen lentoon. Paineet ovat selkeästi vähäisemmät, koska seuralta ei odoteta vielä menestystä, ja muutoinkin Hurricanes on melkoisen nuorennusleikkauksen keskellä.

Tämän parempaa tilannetta Teräväiselle on vaikea edes kuvitella ja nyt kaikki on hänen omissa käsissään: make it, or brake it!

WINNIPEG, MB - JANUARY 18: Francois Beauchemin #32 of the Colorado Avalanche and Joel Armia #40 of the Winnipeg Jets battle for the puck in second period action in an NHL game at the MTS Centre on January 18, 2016 in Winnipeg, Manitoba, Canada. (Photo by Marianne Helm/Getty Images)
Joel Armia on viimein valmis lunastamaan potentiaalinsa NHL-kaukaloissa. Kuva: Getty Images

Joel Armialta

on odoteltu pitkään sitä NHL-paikan nappaamista. Se veikin hieman pidempään kuin moni odotti, osittain heikon harjoittelemisen vuoksi, mutta nyt meno näyttää täysin erilaiselta.

Porilainen sai kesällä täysin ansaitun jatkosopimuksen Winnipeg Jetsiltä – vieläpä yksisuuntaisen – ja hän on todella tarrannut uudessa seurassaan saamaansa mahdollisuuteen. Armiassa on potentiaalia koko NHL-kauden suurimmaksi suomalaisyllättäjäksi.