Kuka muistaa vielä Aleksandr Ovetshkinin kohuotsikot kesältä?

NHL:n supertähti esiintyi vain muutama kuukausi sitten sosiaalisessa mediassa kunnossa, joka sai median kauhun partaalle. Sekä Venäjällä että Pohjois-Amerikassa pohdittiin häistä napsittujen kuvien takia, onko huippunimi täysin rapakunnossa.

Onko Ovetshkin liian läski huippu-urheilijaksi? Eri medioissa ja varsinkin sosiaalisessa mediassa keskustelu venäläisen kunnosta lähti rajusti laukalle.

NHL:n ensimmäiset kierrokset ovat saaneet jo kriitikot hupaiseen valoon. Venäläistaituri on ehtinyt nakuttaa kahteen ensimmäiseen peliin kaksi hattutemppua ja seitsemän maalia. Samalla puheet rapakunnosta ovat hiljentyneet odotetun nopeasti.

Häviäjän leima painaa?

Mistä kesän kohu lopulta kertoo? Jotta debattia voi täysin ymmärtää, pitää tajuta venäläisen viime vuosien asema ja rooli kansainvälisessä kiekkomediassa.

Ovetshkinin kohdalla mediassa on nähty jo tovi turhautumista Washington Capitalsin menestykseen. Kun NHL-seura konttaa keväisin, on joukkueen ykköstähti helppo heittää bussin alle.

Jääkiekko on muun huippu-urheilun tavoin laji, joka perustuu pitkälti mielikuviin. Tämä näkyy varsinkin Pohjois-Amerikassa: Ovetshkin on leimattu kevään suoritusten perusteella häviäjäksi.

Kritiikki on osittain ansaittua, mutta ainakin joiltain osin liioiteltua. Eri tilastoja pyöritellen koko Capitalsin menestys voidaan heittää ykköstykin niskaan. Toisaalta fakta on myös se, että NHL-joukkueen konttaamisen takaa löytyy myös monta muuta kovan kaliiberin epäonnistujaa.

Vaikuttiko Ovetshkinin leima kesän keskusteluun? Hyökkääjän viime kausi oli monella mittarilla pettymys. Se tuskin ainakaan hillitsi ryöpytystä. Syksy on jo nyt osoittanut, että kesän polemiikki oli silti pahasti ylimitoitettu.

Jääkiekko on poikkeuksellinen laji, joka vaatii täysin omanlaisensa fyysisen kunnon. Ovetshkin on osoittanut olevansa kesän kuvista huolimatta jopa paremmassa kunnossa kuin viime kaudella. Capitals-valmentaja Barry Trotzin mukaan hyökkääjän liike on paljon parempaa kuin aiemmin.

32-vuotias maalitykki ei ole enää nuori poika. Eri medialähteiden mukaan venäläinen on silti motivoituneempi kuin koskaan aiemmin urallaan. On kiinnostavaa nähdä, mitä sisuuntunut Ovetshkin saa aikaiseksi tällä kaudella.

On vielä vaikea sanoa, pystyykö Ovetshkin koskaan pääsemään irti häviäjän roolistaan. Kesän keskustelu todisti silti sen, ettei leiman takaa nähdä aina koko totuutta. Tulikuuman venäläisen onnistuminen mitataan jollain muulla tavoin kuin kesän hääkuvia katsomalla.

Mikäli kuva ei aukea, sen voi katsoa tästä.