KHL:n tapa piilottaa jäähyt on ideana ymmärrettävä. Käytännössä sarja sabotoi kuitenkin karulla tavalla seurojensa toimintaa.

Jokerit ilmoitti ennen kautta järjestävänsä ottelutapahtuman, jonka tavoitteena on olla Euroopan paras. Jo alkukauden jälkeen voi sanoa, ettei se jää tavoitteissaan kauas.

KHL-seuran puitteet Helsingissä ovat Suomessa aivan poikkeukselliset. Valot välkkyvät kirkkaina, äänet pauhaavat kovaa ja uusi NHL-tason projektori tuo jäälle show’n, joka on monella tapaa maailmanluokkaa.

Näyttävät alkuvideot ja komeat musiikit unohtunut kuitenkin pelissä, kun osa kiekkoviihteen tilanteista menee katsojalta väkisin ohi.

Karu fakta on, ettei Jokerit voi palvella yleisöään kalliiden laitteistojen mahdollistamalla tavalla. KHL:n on jo tovin kieltänyt säännöillään jäähytilanteiden näyttämisen areenalla katsojille.

Sääntö on jossain mielessä ymmärrettävä. Tuomari saa rauhassa toimia ilman yleisön silmätikuksi joutumista. Käytännössä ratkaisu osuu silti omaan nilkkaan – se ei toimi ainakaan länsimaisen käsityksen mukaisesti.

Sääntö on johtanut tilanteeseen, jossa kotona peliä katsova kiekkofani tietää paremmin, mitä kaukalossa tapahtuu. Katsojan ihmetellessä areenalla moni tv-jännäri saa kotonaan nopeasti tarkat hidastukset ja selityksen tapahtuneesta.

Kulttuurien törmäys

Sääntö on vain yksi esimerkki pieni KHL:n erikoisesta sääntöviidakosta. Se kuvaa samalla hyvin sitä, kuinka alkutekijöissä sarja on showbisneksen luomisessa. Taustalla on isompi ongelma kulttuurien törmäämisestä: se mikä itänaapurissa on normi, on Suomessa absurdia. Ja toisinpäin.

Sensuuri voi toimia hyvin Venäjällä, jossa ajatusmaailma yleisön viihtymisestä on hyvin erilainen. Suomessa jääkiekko on kuitenkin viihdettä ja showbisnestä.

Isossa kuvassa murhe on pieni Jokereille. KHL-seura tekee monta asiaa Suomessa paremmin kuin kukaan muu. On luonnollista, että seura yrittää saada homman toimimaan mahdollisimman hyvin niillä säännöillä, jotka KHL määrittelee.

Juuri tällaiset pienet sääntörajoitukset syövät kuitenkin koko sarjan uskottavuutta Suomessa. KHL on ollut jo pitkään poliittisesti arka aihe – on ymmärrettävää, että moni katsoja jää mieluummin kotiin kuin saapuisi venäläisomisteiselle areenalle.

Oli kyse politiikasta tai viihteestä, juuri pienet direktiivit tai säännöt tuntuvat pääsevän helpoiten kuluttajien ihon alle. Ei ole siis ihme, että alkuun vähäpätöisen tuntuinen jäähysääntö on herättänyt Jokereiden koko KHL-reissun aikana paljon närää.

Jokereilla on tarjota monella tapaa ainutlaatuinen paketti Suomessa. Maan huiput yrittävät luoda ottelutapahtumaa, jota ei täällä ole nähty koskaan aiemmin. Sen takia on erikoista, että Venäjällä tehdyt säännöt kampittavat teknologian peruskäyttöä. Ja lopulta helpointa tapaa viihdyttää katsojaa: tuoda peli sellaisenaan mahdollisimman lähelle.