Leijonien 18-vuotiaista kuopuksista etenkin Eeli Tolvanen näytti sen, ettei KHL:n kuivakaudesta tai vuodenvaihteen alle 20-vuotiaiden MM-kisapettymyksestä ole enää tietoakaan, kun olympiakiekko starttasi varhain torstaiaamuna. Eikä pidäkään olla.

Suomi avasi turnauksen tyylikkäällä 5-2-voitolla Saksasta, tehomiehenään peräti 1+3-pisteet nakuttanut Jokerien hyökkääjä. Toisen lupauksen, Miro Heiskasen debyytti olympiajäillä puolestaan oli vaatimattomapi, sillä hän luuti takalinjoilla alle vartin tehotilaston näyttäessä lukemaa -1.

Turnaus kuitenkin lähti käyntiin Suomen kannalta ainakin tulosta tuijottamalla positiivisessa valossa. Vaikka nuorta duoa tuijottamalla alku oli kaksijakoinen, on Tolvanen-Heiskanen -kaksikko tehnyt vaikutuksen Leijonien kokeneempaan kartiin jo aiemmin.

– Kovia pelimiehiä, eivät junioreilta vaikuta, Heiskasen tavoin vajaan vartin pelannut Jugra-hyökkääjä Veli-Matti Savinainen ennakoi Leijonat.comille jo ennen turnauksen alkua.

Jos on jääkiekko muuttunut vuosien saatossa pelillisesti paljon, niin samaa on käynyt myös kulisseissa. Savinainen tunnetaan sanavalmiina miehenä, joten siinä mielessä hänen paljastuksensa ennen Saksa-peliä kuulosti yllättävältä: Suomalaiskaksikko on kumpikin tahollaan kehittänyt kiekkoa.

– Itse muistan, kun olin parikymppinen nuori, niin en uskaltanut sanoa ”moikka” kellekään. Puhuvat paljon. Siinäkin asiassa ollaan menty jääkiekossa eteenpäin, hyökkääjä mietti, ja jatkoi:

– Ennen vanhaan juniorit olivat junioreita.

Nyt toinen junioreista keikkuu jo koko turnauksen pistepörssin kärjessä, lisäksi Tolvanen loistaa pitkään piste per peli -tahdilla. Myös Heiskanen noussee vaikean alun jälkeen valokeilaan – onhan jälki Liigassa ollut vakuuttavaa.