HERNING. Maalitykki Eeli Tolvanen menee väkisinkin hukkaan Leijonien kolmosketjussa. Tämä ajatus on puskenut väkisin mieleen, kun on seurannut Suomen alkua MM-kisoissa.

Tilanne näkyi väkisin sunnuntaina, kun Leijonat koki kirvelevän 2-3-jatkoaikatappion Saksalle. Tämän myös valmennus huomasi: Tolvanen siirrettiin kolmannessa erässä ykkösketjuun.

Peli Mikael Granlundin ja Mikko Rantasen rinnalla oli vielä enemmän tai vähemmän hakemista. Sen myötä nuorukainen itsekin ruoski itseään pelin jälkeen. ”Ei ollut timanttista”, maalitykki pohdiskeli medialle.

Siirto ykköseen oli silti enemmän kuin oikea. Tolvanen ehti mennä viiden erän aikana enemmän vähemmän hukkaan kolmosketjussa. Sakari Manninen ja Pekka Jormakka ovat mainiota syvyyspelaajia – kumpikaan heistä ei pystynyt ruokkimaan maalitykkiä kaivatulla tavalla.

Superketju kasaan

Tolvanen, Granlund ja Rantanen on ketju, jolle voi povata paljon MM-jäillä. Se vapauttaisi samalla aiemmin kolmantena lenkkinä ykkösketjussa pelanneen Kasperi Kapasen kolmosketjuun. Sille löytyisi monella tapaa tilaus – nuorukainen ei ole vieläkään päässyt kunnolla irti MM-jäillä. Alemmassa ketjussa nuorukaisen liike kiekollinen peli tulisi paremmin esille.

Tolvanen on taas pelaajatyyppi, joka tarvitsee ison roolin vierelleen hyvää peliä tekevän sentterin. Samalla ykkösketju on kaivannut maalitykkiä: Granlund, Rantanen ja Kapanen ovat kaikki mainioita NHL-apuja – kukaan heistä ei ole kuitenkaan profiluidu täysin puhtaaksi maalinsylkijäksi.

Jo lauantain Kanada-pelissä Marjamäki peluutti kahta kärkiketjua valtavasti. Tilastot paljastivat, että Suomi tarvitsee jatkossa turnauksen ratkaisupeleissä enemmän leveyttä ja voimaa alemmista ketjuista.

Kapanen on pelkästään tämän takia kokeilun arvoinen kortti kolmosketjuun. Nuorukainen on tottunut Torontossa kantamaan juuri tätä roolia. Sen myötä hän pystyisi tarjoamaan tältä tontilta jo lähtökohtaisesti paljon enemmän kuin isoon rooliin tottunut Tolvanen.

Leijonien isot pelit alkavat jo tiistaina: USA-pelissä ratkotaan tärkeitä sijoituksia. Tuloksen mukaan vastaan saattaa tulla vielä mikä maa tahansa aina Ruotsin, Venäjän tai vaikkapa Ranskan väliltä. Ottelu antaa tärkeät lähtökohdat tulevaan puolivälieräotteluun.

Näissä peleissä Suomi ei pärjää enää puhtaasti kahdella ketjulla. Sen takia onn kiinnostavaa nähdä, johtaako Saksa-pelin kokeilut isompiin muutoksiin. Potentiaalia siitä löytyy – Tolvasen kaltainen maalitykki saattaa nousta jo näissä kisoissa yllättävän tärkeäksi palaseksi.

Ilari Isotalo, Herning
Twitter: @IlariIsotalo