Leijonien päävalmentajan raskaan pestin jättävä Lauri Marjamäki oli eilisen Sveitsi-tappion jälkeen murtunut mies. Marjamäki näki kuitenkin kahden vuoden Leijonat-pestissään myös paljon posiviivisia asioita.

– Näen, että Suomen jääkiekkomaajoukkueessa on nyt tehty sukupolvenvaihdos. Tässäkin ryhmässä oli ihan uusi pakisto, Marjamäki huomautti.

[nosto tasoitus=”oikea”]World Cupissa pelasivat lähes kirjaimellisesti muun maailman isät vastaan Suomen pojat.[/nosto]

– Kahden vuoden aikana on tullut Leijoniin 37 uutta pelaajaa. Tulevaisuus näyttää hyvältä. Tässä on runko ainakin seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi ja loistavia nuoria pelaajia tulossa, hän sanoi.

Kun Marjamäki tuli Leijonien peräsimeen 2016, hän joutui heti käytännössä mopolla moottoritielle: erittäin nuorella ja kokemattomalla joukkueella suoraan maailman parhaiden turnaukseen, World Cupiin.

Siellä pelasivat lähes kirjaimellisesti muun maailman isät vastaan Suomen pojat. Nimenomaan puolustus oli erittäin kokematon. Silti Marjamäki sai jo tuolloin huonosta menestyksestä paljon kritiikkiä osakseen.

Marjamäki olisi toivonut, että puolitoista vuotta World Cupin jälkeen hän olisi päässyt operoimaan saman, selvästi kokeneemman, runkomiehistön kanssa. NHL:n vetäytyminen olympialaisista vesitti kuitenkin tuon unelman.

– Se ajatus kiehtoi, että olisi päässyt vetämään World Cupin ja olympialaiset samalla ryhmällä. Tiesin, että he ovat silloin parhaimmillaan. Harmitti vietävästi, ettei sitä mahdollisuutta tullut, Marjamäki sanoi.

Marjamäen mukaan juuri puolustajien esiinmarssissa ja kehityksessä on tapahtunut suurin parannus.

[nosto tasoitus=”oikea”]Suomalainen jääkiekko voi hyvin ja sukupolvenvaihdos on tehty.[/nosto]

– Pakit ovat tehneet suurimman muutoksen. Melkein kaikki (MM-kisajoukkueesta) taitavat pelata NHL:ssä tai ainakin Pohjois-Amerikassa ensi kaudella. Se kertoo, että meillä on hyviä pakkeja. Se mahdollistaa nopeamman pelitavan. Kun tulee nuoria ja ennakkoluulottomia pelaajia, he saavat aikaan muutoksen pelaamisessa.

– Hienoa tässä on se, että suomalainen jääkiekko voi hyvin ja sukupolvenvaihdos on tehty. Voin jättää hyvällä mielellä kapulan seuraavalle (Jukka Jalonen). Tästä on varmasti hyvä rakentaa, Marjamäki sanoi.