Vuoden 2016 varaustilaisuus muistetaan Suomessa todella hienona tapahtumana. Silloin peräti kolme suomalaista, joista kirkkaimpana loisti Patrik Laine, varattiin ensimmäisen viiden pelaajan joukossa.

Menestys jatkui myös myöhemmillä kierroksilla, sillä 65 pelaajan ryhmään mahtui peräti seitsemän suomalaisnimeä. Matala varausnumero ei kuitenkaan tarkoita menestysrikasta uraa. Esimerkiksi nyt on paljastumassa, että numerolla 63 varattu Markus Niemeläinen on jäämässä floppihankinnaksi.

Edmonton Sun on uutisoinut, ettei Niemeläisen varannut Edmonton Oilers ole enää kiinnostunut suomalaisen palveluksista. Suurin syy pelaajan hylkäämiseen on nuorukaisen viime vuosien heikko kehitys.

19-vuotias puolustaja vietti kuluneen kauden HPK:ssa ja saalisti 42 Liiga-ottelussa vain kolme tehopistettä. Lisäksi hänellä oli ongelmia myös kaukalon ulkopuolella, kun useat loukkaantumiset estivät pelaamista.

Niemeläinen sai suurta hypetystä alleen kesällä 2016. Hänellä oli vyöllään onnistunut kausi juniorisarja OHL:ssä sekä tuore maailmanmestaruus alle 18-vuotiaiden kisoista. Jotakin tapahtui kesän 2016 jälkeen, sillä varaustilaisuutta seurannut kausi OHL:ssä oli painajaismainen. Hän ei voinut enää jatkaa Saginaw Spiritsissä, joten hän lensi takaisin Suomeen viime keväänä.

Niemeläinen harjoittelee tällä hetkellä hämeenlinnalaisseuran kanssa, jonne hänelle on sopimus ensi kaudelle. Nyt näyttää siltä, ettei miestä edes kutsuta Oilersin kesän harjoitusleireille, mikä voi tarkoittaa NHL-unelman kariutumista.