Patrik Laine on koko NHL:n edullisin maalinsylkijä, tilastot paljastavat

Winnipeg Jetsin suomalaistähti takoi viime kaudella NHL:ssä komeat 44 maalia. Kun sen suhteuttaa 20-vuotiaan palkkaan, saa Jets jokaisen Laineen maalin poikkeuksellisen edullisesti.

Kiekkotilastosivu Capfriendly laskee, että Laineen jokainen viime kauden osuma maksoi 21 023 dollaria. Se on summa, joka nostaa hyökkääjän koko sarjan halvimmaksi maalintekijäksi.

Syynä tähän on Laineen tulokassopimus, joka pitää nuorukaisen tulot vielä yhden kauden ajan matalana. 925 000 dollaria tienaavaa kiekkotähteä odottaa kesällä 2019 muhkea palkankorotus.

Tulokassopimukset huumaavan edullisia

Kun katsoo tilastoja tarkemmin, ovat sekä NHL:n edullisimmat pistetykit että maalitykit lähes kaikki tulokassopimuksen alla pelaavia nuorukaisia. Ainoan poikkeuksen tähän tekevät Vegas Golden Knightsin Jonathan Marchessault ja William Karlsson. Kaksikko rikkoo 15 kärkipelaajan rintaman.

Se kertoo paljon, mihin suuntaan NHL on mennyt viime vuosina. Seuroille on edullisinta napata nuorukaiset mahdollisimman nopeasti taalajäille – halvat diilit ovat kuin taloudellinen astmapiippu palkkakaton kanssa tappeleville seuroille. Niiden avulla saa helposti lisähappea useamman kauden ajaksi.

Edullisimpien pistenikkareiden listalta löytyy myös suomalaisia: Mikko Rantanen oli viime kaudella koko sarjan viidenneksi halvin pistetykki. Colorado Avalanche maksoi hänen jokaisesta pisteestään 10 773 dollaria.

Koko sarjan ykkönen oli Connor McDavid, jonka jokainen piste maksoi 8 726 dollaria.

Lukemat ovat poikkeuksellisen pieniä. Esimerkiksi jättidiilin alla hurjia tehoja iskevän Aleksandr Ovetshkinin jokainen maali maksoi menneellä kaudella 202 946 dollaria. Tuoreen Stanley Cup -voittajan jokaisen pisteen hinnaksi tuli laskurin mukaan 112 217 dollaria.

Lähteet: CapFriendly, NHLNumbers