TRINEC. Tapparan 21-vuotias Christian Heljanko on yksi alkavan kauden kiinnostavimpia maalivahtinimiä.

Lupaava torjuja lähtee alkavaan kauteen uudesta tilanteesta. Nuorukainen on lähtökohtaisesti samalla viivalla Tapparan tuoreen hankinnan Niklas Bäckströmin kanssa. Kaksikko taistelee tasaisesti ykkösvahdin paikasta Tapparan maalilla.

– Molemmat haluavat pelata. Se, kummalla tarttuu kiekko, torjuu myös pelit. Tilanne on terve – molemmat potkivat toisiaan paiskimaan entistä enemmän hommia. Se on hyvä juttu joukkueelle, Heljanko pohtii Leijonat.comille.

Alkusyksy on sujunut Heljankolla mainiosti. Nuorukainen oli vakuuttava, kun Tappara haki CHL-reissullaan murskaavan 8-2-voiton tshekkiläisestä Trinecistä. Heljanko ehti ottaa varsinkin avauserässä usean tärkeän torjunnan ennen kuin peli repesi.

Hunters-kasvatti tietää tulevan kauden olevan monella tapaa iso koko uran jatkoa ajatellen. Heljanko näytti jo viime kaudella Tapparassa pystyvänsä loistamaan menestyvän joukkueen maalilla. Nyt tarkoitus on jatkaa tästä.

– Tässä ehti jo tovin odottaa, että tosipelit alkaisivat isommalla tahdilla. Kesä painettiin kovalla tahdilla hommia, nyt on kiva päästä tositoimiin kunnolla.

Bäckströmin työmoraali on tehnyt vaikutuksen Heljankoon.

Bäckströmistä mallia

40-vuotias Bäckström on paitsi Heljankon kilpailija, mutta myös melkoinen esikuva. Tapparan kesän hankinta on tehnyt heti vaikutuksen nuorempaan kollegaan.

– On ollut uskomatonta nähdä, millainen tekemisen taso ”Nikellä” on päivittäisessä duunissa. Miten kovaa hän painaa – voin ainakin omasta puolesta sanoa, että hän tekee varmasti eniten töitä koko joukkueessa. Edelleen joka päivä, Heljanko kehuu.

– Kunnioitus häntä kohtaan on todella isoa. On hienoa päästä tekemään töitä NHL-konkarin kanssa, jonka intohimo on vieläkin näin kovaa tasoa. Rauhallisuus ja määrätietoisuus, niistä voi ottaa varmasti myös itse oppia.

Kaksikko vaihtaa jään ulkopuolella jonkin verran ajatuksia. Vaikka duon urat ovat hyvin eri vaiheissa, on yhteinen sävel löytynyt terveen kilpailun kautta helposti.

– Juttelemme varsinkin pelien yhteydessä melko paljon. Vähän käydään läpi tilanteita – olisiko jotain tilannetta voinut pelata toisin. Ja miksi.

Valmis läpimurtoon

Heljanko kertoo itse olevansa valmis isoon rooliin Liigassa. Viime kauden onnistumiset antavat selkänojaa myös jatkoon.

Samalla myös kilpailu NHL-konkaria vastaan sytyttää monella tapaa. Aiempien vuosien vaikeat hetket ovat antaneet luottoa tulevaan.

– Joka päivä vastuu pitää ansaita, mutta tästä osaa nauttia nyt ihan erilaisella tavalla. Kuten Nikkekin on sanonut, tämä ura menee aika nopeasti. Se pitää muistaa päivittäin.

Ennen Liigan alkua edessä on vielä tärkeitä CHL-pelejä. Tappara sai voittotilinsä auki Tshekissä – sitä on tarkoitus jatkaa kotona, kun vastaan asettuvat perjantaina norjalainen Storhamar ja sunnuntaina Trinec.

Ensimmäiset pelit ja kesä ovat antaneet vahdille luottavaisen kuvan uudesta joukkueesta.

– Vaikka meiltä on lähtenyt melko paljon pelaajia, on tekemisen runko säilynyt. Uusien tyyppien on ollut helppo tulla mukaan. Kova työmoraali paistaa joka jätkällä. Lopulta se on arjen tekeminen, joka ratkaisee paljon, Heljanko kiteyttää.

Kaikki suomalaisjoukkueiden CHL-ottelut suorina lähetyksinä C Moren suoratoistopalvelussa cmore.fi.

LUE MYÖS: Natsilippu ihmetyttää! HIFK:n ottelussa erikoinen kannanotto – tästä on kyse

LUE MYÖS: Läpimurto Liiga-eliittiin? Nuori HIFK-yllättäjä hurmaa otteillaan: ”Hosuminen jäänyt”

LUE MYÖS: Nyt NHL ei vie! Leijonakonkari palaa yli 10 vuoden tauon jälkeen Liigaan – avaa HIFK-diilinsä taustoja: ”Oikea päätös”

LUE MYÖS: Koko elämä uusiksi! NHL-konkari Lauri Korpikoski avautuu sairaudestaan: ”Paukut ei riitä – parempi sanoa ääneen”

LUE MYÖS: Suomesta hyppy NHL:ään? Kärpät-valmentaja varoittelee nuoresta huippuhankinnasta: ”Kuin kala vedessä”

 

Ilari Isotalo, Trinec
Twitter: @IlariIsotalo