Otsikoissa kohkataan usein NHL:n suurimmista suomalaistähdistä: Patrik Laineesta, Sebastian Ahosta, Pekka Rinteestä ja kumppaneista. Pohjois-Amerikassa pelaa myös joukko suomalaisia, jotka ansaitsisivat otteillaan paljon enemmän huomiota.

Tässä artikkelissa nostamme esiin NHL:n vaiettuja suomalaistähtiä.

Esa Lindell, P, Dallas Stars

Dallas Starsin luottopuolustaja Esa Lindell kerää toistuvasti yli 25 minuutin peliaikoja. Lindell on pelannut pääasiallisesti NHL:n kiekollisten puolustajien eliittiin kuuluvan John Klingbergin vierellä. Lindellin tehtävänä on pitää vahtia taustalla ja toisinaan korjata ruotsalaispakkiparinsa rohkeita temppuja.

Tästä huolimatta Lindell ei ole mikään puukäsi. Edelliskaudella Jokerikasvatti teki tehot 7+20, vaikka ei saanut ylivoimaa aikaa nimeksikään. Vaikuttavin on kuitenkin puolustajan tehotilasto, joka jäi 19 astetta plussalle.

Joel Armia, H, Montreal Canadiens

Odotukset olivat korkealla, kun Joel Armia lähti Ässien mestaruuden jälkeen Pohjois-Amerikkaan. Kehitys Buffalo Sabresissa kuitenkin junnasi paikoillaan, ja hetken suomalaishyökkääjän NHL-unelma näytti olevan kaatumassa.

Siirto Winnipeg Jetsiin onnistui kääntämään Armian kurssin. Laitahyökkääjästä ei kehkeytynyt ensimmäisten ketjujen snaipperia vaan kolmannen ketjun erinomainen syvyyspelaaja. Tehokkaammilla ketjukavereilla Armia olisi voinut iskeä paljon kovemmatkin tehopisteet. Montrealissa on luvassa vielä enemmän vastuuta.

Olli Määttä, P, Pittsburh Penguins

Tuskin kenestäkään kaksinkertaisesta suomalaisesta Stanley Cup -voittajasta on kohistu yhtä vähän kuin Olli Määtästä. JYPin kasvatti nousi heti ensimmäisellä NHL-kaudellaan Pittsburghin luottopuolustajaksi, eikä AHL:ssä tarvinnut turhaan rampata.

Määttä on peruspuolustajan maineessa, mutta tehojakin on uran aikana tullut. Suomalaispakki on kahdesti urallaan iskenyt 29 tehopistettä. Pudotuspelejä 24-vuotias puolustaja on pelannut 68 kappaletta 0,31 pisteen ottelukeskiarvolla.

Juuse Saros, MV, Nashville Predators

Pekka Rinteen kakkosmaalivahti Juuse Saros ei pelaa kaudessa suuria ottelumääriä, mutta se ei vähennä nuoren maalivahdin arvoa. Lyhyestä varrestaan huolimatta HPK-kasvatti pelaa huikeilla tilastoilla vuodesta toiseen. Kevään pudotuspeleissä Saros pysäytti kiekot 95,2 prosentin varmuudella.

Saros teki kesällä kolmen vuoden jatkosopimuksen Nashvillen kanssa. Hintalapuksi aliarvostetulle maalivahdille tuli ainoastaan 1,5 miljoonaa.