HELSINKI. 2000-luvulla Liigan kestomenestyjien joukkoon noussut JYP lähtee tulevaan kauteen uuden päävalmentajan voimin.

JYPille kulunut kausi oli lopulta pettymys, kun joukkueen matka katkesi Liigassa puolivälieriin. Kauden päätyttyä JYPissä pohdittiin muutosten tekemistä ja lopulta seura päätti purkaa pitkäaikaisen päävalmentajansa Marko Virtasen sopimuksen.

Pitkien etsintöjen jälkeen uuden päävalmentajan nimi yllätti monet, kun JYP palkkasi pestiin aiemmin seuran A-nuorissa vaikuttaneen Lauri Merikiven. 35-vuotias valmentaja ei ole esiintynyt aiemmin miesten Liiga-tasolla, mutta hänellä on nuoresta iästään huolimatta valtavasti kokemusta. Valmennusura alkoi nimittäin jo 18-vuotiaana.

Tulevalla kaudella uusi päävalmentaja kohtaa kuitenkin heti kovan haasteen, sillä JYPissä ollaan totuttu menestymään. Merikivi odottaakin Liiga-kauden alkua vesi kielellä.

– Hyvillä miettein lähdetään. Kauan on ollut Liiga unelmana ja viime vuosina tavoitteena – nyt alkaa olemaan sitten ensimmäinen peli lähellä, Merikivi kommentoi Leijonat.comille.

49-vuotias Marko Virtanen ehti toimimaan JYPin päävalmentajana viiden kauden ajan, mutta tulevalla kaudella jäällä ei nähdä enää samanlaista jyväskyläläisjoukkuetta. Merikivi tuo peliin omat mausteensa.

– Vaikea sanoa, mitä muutoksia ja mitä uutta tuon, koska en ole elänyt sitä aikaa joukkueessa, kun Marko oli siellä. Mutta se mitä tuon, niin toivottavasti avoimuutta, yhteistyötä ja tietynlaista rohkeutta mennä ja tehdä asioita, Merikivi kertoo.

Miten sitten JYP nostetaan takaisin mestaruustaistoon?

– Siihen jos varman vastauksen tietäisin, niin varmasti sanoisin. Mutta kilpailu on kovaa, ja se mitä me voidaan olla, niin voimme vahvistaa omaa toimintaamme ja identiteettiämme niin hyvin kuin vain pystytään. Sitä kautta se tulee sitten riittämään, JYP-luotsi uskoo.

Päävalmentaja ei ole joukkueensa vanhin

Merikiven nimityksen jälkeen yhdeksi keskustelunaiheeksi on noussut päävalmentajan ikä. JYPissä on useita pelaajia, jotka ovat valmentajaansa vanhempia. Tilanne on Liigassa harvinainen, mutta Merikivi ei näe asiaa ongelmallisena.

– En koe sitä minkäänlaisena ongelmana, koska emme voi olla ikärasisteja sen suhteen, että mikä on sopivan ikäinen pelaaja, eikä me voida olla myöskään ikärasisteja valmentajien suhteen.

– Minun tehtäväni on saada tämän joukkueen kokeneiden pelaajien kokemus ja tietotaito käyttöön. Pelaajat ovat todella sitoutuneita ja kokeneille pelaajille JYP merkitsee todella paljon. Eikä pelkästään joukkue vaan koko seura. Se kuinka esimerkillisiä pelaajia he ovat, on iso apu meille, Merikivi toteaa.

Miikka Lahtinen, Helsinki
Twitter: @miikka_lahtinen