KOSICE. Leijonakolossi Marko Anttila pelasi itsensä suomalaisfanien sydämiin viimeistään upealla puolivälieräottelullaan Ruotsia vastaan.

Viime hetkien tasoitusmaali tuli palkintona upeasta pelistä. Joukkueensa kapteeni raatoi ja peli läpi ottelun. Tasoitusmaali oli kuin suoraan elokuvasta: maali oli samalla läpi turnauksen tulittaneelle Anttilalle kisojen ensimmäinen.

– Se oli aivan uskomatonta. Hän todella ansaitsee sen. Olen nähnyt läpi turnauksen, kuinka hän painaa hommia. Hän nousi tärkeällä hetkellä esille – tuntuu itsestäkin todella hyvältä nähdä itsekin tuollainen temppu, joukkueen voimapesä Juho Lammikko ällistelee Leijonat.comille.

Jutteli kenen tahansa suomalaispelaajan kanssa, nousi ”Mörkö-Markon” taistelumaali nopeasti esille. Muun muassa Toni Rajala myhäilee tasoitusmaalin menneen täydelliseen osoitteeseen.

– Mörkö-Marko tuli ja iski! Hän on upea esimerkki koko joukkueelle. Voi sanoa, että hän oli täysin oikea äijä tekemään tuon maalin, Rajala tunnelmoi.

”Iso johtaja – ei pelkästään koon takia”

Kaukalossa Jokereista tuttua 33-vuotiasta laituria ei voi olla huomaamatta. 203-senttisen vääntäjän erottaa jäällä aina – pelkästään jo hänen kokonsa takia. Samalla peli kulkee: Anttila on isossa roolissa MM-turnauksessa erityisesti Leijonien alivoimalla.

Hämmentäjä ja asennepelaaja on pelaajiston mukaan loistava kapteeni maajoukkueelle. Se näkyy myös Suomen ilmapiirissä, joka on ollut läpi turnauksen poikkeuksellisen rento ja määrätietoinen.

– Meillä on vaan niin rento ja hyvä meininki. Vaikka tappio tulee, se pystytään käsittelemään, nollaamaan ja oppimaan. En ole varmaan ikinä ollut joukkueessa, jossa on näin hyvä meininki, Rajala kehuu.

Tästä iso kiitos lähtee Anttilalle. MM-puolivälierän jälkeen ylistyksen ymmärtää.

– Marko on iso liideri meille. Ei pelkästään koon muodossa. Hän osaa ottaa muut huomioon ja pitää tunnelman rentona, kun se sen vaatii. Ja potkii persuksille, kun niin pitää tehdä. Upea johtaja, maalivahti Kevin Lankinen ylistää.

Anttila oli Leijonissa jo viime kevään MM-kisoissa hyvä. Tänä vuonna rooli on pysynyt samana. Kun Suomen joukkue on normaalia kokemattomampi, myös Anttilan rooli on kasvanut uudelle tasolle.

Se näkyy myös kopissa.

– Kaikki kuuntelevat, kun hän puhuu. Hän on loistava johtaja, josta voi ottaa paljon mallia. Hän johtaa kentällä ja loistaa esimerkillään. Hänestä voi vain imeä oppia. Hän ei luovuta ikinä, Lammikko kehuu.

LUE MYÖS: Upea päänahka! Leijonien sankarivahti rökitti Ruotsin NHL-supertähden: ”Unelmien täyttymys”

LUE MYÖS: Näkökulma: Surullista, IIHF! Leijonien MM-sensaatio piilotti kisojen valtavan ongelman

LUE MYÖS: No nyt! Suomen maajoukkuetähti lyttäsi Henrik Lundqvistin toiminnan – ”Piti yrittää ottaa tv-torjunta”

LUE MYÖS: Täh? Tre Kronor sai kaikki mahdolliset avut, nyt Ruotsissa itketään Leijonien ratkaisumaalia edeltäneistä tapahtumista – ”Laiminlyönti”

LUE MYÖS: Ruotsi poistui Slovakiasta häntä koipien välissä: ”Haluan vain mennä kotiin ja halata perhettäni”

LUE MYÖS: Ruotsin NHL-supertähti paperia! Leijonien sankari yllättyi itsekin unelmavedostaan: ”Lähti niin hyvin!”

Ilari Isotalo, Kosice
Twitter: @IlariIsotalo