Jyrähdys! Suomen MM-finaaliskandaali avasi IIHF-pomo Rene Faselin silmät: ”Olen todella huolissani”

© Kuva: Getty Images

BRATISLAVA. IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel on huolissaan tuomaritoiminnasta.

Videotarkistukset ovat tuoneet melkoisen haasteen myös MM-kisoissa. Tuorein raju esimerkki karmeasta tilanteesta nähtiin alkuvuodesta Espoossa, kun Suomi hävisi naisten MM-finaalin erikoisen maalihylyn jälkeen.

Tämä tilanne avasi Faselin silmät. IIHF-pomo haluaa nyt itse lähettää median välityksellä viestin kiekkoväelle.

– Suomi oli mestari 12 minuuttia ja 11 sekuntia. Meillä oli sen jälkeen paljon todella kiinnostavia keskusteluita. En tiedä, mihin suuntaan me menemme nyt, Fasel kertoo suoraan.

Espoossa nähtiin tilanne, joka oli kiusallinen koko lajille. Suomelta ryöstetty MM-kulta on painanut myös Faselin mieltä.

– Kuten Suomessa kävi, vihelsi tuomari jäähyn maalivahdille ja hyväksyi maalin. Videotuomarin mukaan maali kuitenkin hylättiin. Nyt meidän pitää miettiä, haluammeko avata oikeasti Pandoran lippaan. Olen todella huolissani tästä – meidän pitää käydä kunnon keskustelu pelaajien, valmentajien ja muiden tahojen kanssa.

Slovakian MM-kisoissa tuomaritoiminta on herättänyt jo erityisen paljon kritiikkiä. Esimerkiksi Suomen ja USA:n pelissä jatkoajalla syntynyttä voittomaali edelsi USA:n selkeä jäähytilanne. Se meni tuomareilta läpi – ja Leijonat koki kitkerän tappion.

– Me emme juttele, jos pelaaja tekee virheen. Mutta tuomarilla ei ole lainkaan oikeuksia tehdä virheitä. Katsomme videolta tarkistuksia. Ja tarkistusten tarkistuksia. Seuraava vaihe on, ettemme uskalla antaa enää edes jäähyjä tarkistamatta tilanteita videolta. Se tappaa pelin!

Fasel vaatii isoa keskustelua aiheesta. Nyt pitää miettiä, mihin suuntaan jääkiekko haluaa mennä tarkistusten ja videoteknologian kanssa.

– Meillä oli alkuun ongelmia dopingin kanssa. Sitten suurin ongelma oli sopupelit ja vedonlyönti. Tämä on tulevaisuuden iso murhe, Fasel linjaa.

LUE MYÖS: Näkökulma: Surullista, IIHF! Leijonien MM-sensaatio piilotti kisojen valtavan ongelman

LUE MYÖS: Netti villiintyi täysin! Mörkö-Marko ihastuttaa ja naurattaa otteillaan – ”Memet lähtee lentoon, hän ansaitsee sen!”

LUE MYÖS: Mörkö-Marko hurmaa! Kuka on Leijonien uusi järkälemäinen kulttipelaaja? Näin joukkuekaverit kertovat

Ilari Isotalo, Bratislava
Twitter: @IlariIsotalo

» MM-kisojen otteluohjelma, Suomen joukkue ja tuoreet uutiset löytyvät erikoisivuiltamme!