TAMPERE. Jääkiekon MM-kisat palaavat monen vuoden odotuksen jälkeen Tampereelle.

Asia varmistui maanantaina Suomen Jääkiekkoliiton tiedotustilaisuudessa. Medialle vahvistettiin, että juuri Tampere toimii kisojen pääisäntänä, kun arvokisat pelataan keväällä 2022 Suomessa.

Uutinen on mieluisa Tampereen pormestari Lauri Lylylle, joka hehkui tyytyväisyyttä tilaisuudessa. Arvokisoilla on iso taloudellinen hyöty koko kaupungin toiminnalle.

– Tämä on aluetaloudelle todella iso juttu. Täällä käyvä ihminen jättää aluetalouteen keskimäärin 100 euroa. Kansainvälinen vierailija jopa vielä enemmän. Jos paikalle tulee jokaiseen otteluun tuhansia ihmisiä, voi vähän kertomalla saada aika komeita lukemia. Ja näitä tapahtumia on vielä aika monta, Lyly pohtii Leijonat.comille.

IIHF tutkii vuosittain MM-kisojen vaikutusta järjestävän alueen taloudelle. Kalervo Kummola paljastaa, että viimeksi Helsingissä 2012 ja 2013 arvokisat toivat alueelle melkoiset määrät ylimääräistä rahaa.

– Tulokset vaihtelevat aika paljon. Viimeksi Helsingissä puhuttiin kymmenistä miljoonista, Kummola paljastaa.

Suomessa talousluvut kunnossa

MM-kisojen järjestäminen on ollut Suomessa melkoinen rahasampo jo itsessään Suomen Jääkiekkoliitolle.

Hyvä esimerkki toimii keväältä 2012 ja 2013. Silloin Suomi järjesti kisat yhdessä Ruotsin kanssa. Taloudellinen tulos turnauksesta oli melko erilainen – vaikka Ruotsi marssi toisena keväänä aina MM-kultaan asti.

– He tekivät kaksissa kisoissa neljä miljoonaa euroa tappiota. Me teimme 12 miljoonaa voittoa. En tiedä, miten nämä erot syntyivät. Mutta niin vain kävi, Kummola muistelee.

Miten Suomi on tehnyt kisoista tällaista tulosta? Kummola nostaa esille monta syytä.

– Meillä oli kunnon organisaatio pystyssä. Olimme saaneet parhaat voimat liikkeelle, Kummola pohtii.

Tuolloin kisojen alla keskusteltiin paljon kisojen lippujen hinnoista. Varsinkin Leijonien peliin myytiin hintavia lippuja. Jälkikäteen on helppoa sanoa, että se myös kannatti.

– Sain silloin haukkuja lipunmyynnistä, mutta kyllä se oli ratkaiseva asia. Ja markkinointi. Onnistumisen takana oli monta pientä asiaa, Kummola kiteyttää.

LUE MYÖS: Kolme tarjousta! Suomen MM-kisojen toinen kisakaupunki vielä mysteeri – tässä vaihtoehdot

Ilari Isotalo, Tampere
Twitter: @IlariIsotalo