KooKoon Samuel Bucek on vahvistus, jonka nimi kannattaa painaa mieleen jo ennen alkavaa Liiga-kautta.

Nuori kiekkotaituri on noussut viime vuosina Slovakian kärkilupausten joukkoon: 20-vuotias hyökkääjä on takonut kovaa jälkeä sekä nuorisomaajoukkueissa että maansa pääsarjassa.

Bucek nakutti viime kaudella ensimmäisellä ammattilaiskaudellaan HK Nitrassa 53 peliin mainiot tehot 30+21=51. Samalla hän loisti nuorten MM-kisoissa nakuttaen viiteen peliin mainiot tehot 3+4=7.

Otteet ovat herättäneet huomiota myös NHL:ssä – slovakki on viilettänyt jo parina kesänä Detroit Red Wingsin nuorten pelaajien leirillä.

Nyt edessä on hyppy Suomeen. Bucek kertoo Leijonat.comille, että idea siirtoon tuli juuri Detroitista.

– He halusivat tätä. Me keskustelimme aiheesta ja he suosittelivat Suomea. Täällä peli on nopeampaa ja organisaatiossa on hyvä valmentaja. Jussi (Ahokas) on hyvä nuorten pelaajien kanssa ja hän on valmentanut nuoria maajoukkueessa. Tämä on minulle hyvä seuraava askel kehittyä pelaajana, Bucek summaa Leijonat.comille.

Liiga on profiloitunut viime vuosina loistavana ponnahduslautana NHL:ään. Tähän myös Bucek uskoo vahvasti.

– Kiekko on täällä nopeampaa ja suoraviivaisempaa. Täällä kyse on paljon enemmän myös puolustamisesta kuin pelkästään hyökkäämisestä. Isoin juttu on luistelussa. Pelin rytmitys ja suunnanmuutospelaaminen ovat paljon nopeampaa kuin Slovakiassa. Se vaatii totuttelua, mutta uskon sopeutuvani työnteolla tänne vielä hyvin.

Samalla Bucek tietää, että Kouvolassa on tarjolla iso rooli. Nuorukaiselta voi odottaa taitoa ja juonikkuutta hyökkäyspäässä.

– Haluan pelata fyysistä kiekkoa. Olla hyvä kiekon kanssa ja rakentaa peliä. Jos kaikki menevät hyvin ja joukkueemme pärjää, myös omat pisteet tulevat mukana. Kovaa työntekoa, maalintekoa, Bucek listaa ja virnistää.

Kielitaito iso yllätys

Hyppy Suomeen vieraaseen ammattilaissarjaan kasvattaa myös muuten paljon. Bucek on ehtinyt pelata urallaan myös Pohjois-Amerikan juniorisarjoissa. Silti myös kaukalon ulkopuolinen elämä tuo omat haasteensa.

– Tykkään luonnosta. Kouvola on pieni kaupunki, mutta se on viihtyisän oloinen ja rauhallinen. Uskon, että hommat helpottuvat, kun kotiudun hiljalleen paremmin.

Samalla hyökkääjä nostaa yllättävän vahvuuden Suomesta: englannin kielen taito pukukopissa jopa parempi jopa kuin joissain seuroissa rapakon takana.

– Se yllätti minut suuresti: täällä kaikki oikeasti puhuvat englantia. Kun pelasin Kanadassa, vain osa joukkueesta puhui yhteistä kieltä. Se helpottaa todella paljon sopeutumistani. Ymmärrän puhetta ja pääsen mukaan juttuihin sekä kaukalossa että kaukalon ulkopuolella. Tiedän, mitä minulta halutaan.

Myös kaupungilla palvelu hoituu. Pienet kaukalon ulkopuoliset asiat auttavat kotiutumaan – ja samalla voimavarat pystyy suuntaamaan pelkästään kiekkoon.

– Tuntuu, että kaupungilla kaikki puhuvat englantia. Se on iso juttu: tiedän, että saan apua, jos sitä tarvitsen. Kaikki onnistuu – oli kyse sitten ravintolasta tai muista arjen huolista, Bucek kiittelee.

LUE MYÖS: Uusi kulttipelaaja Liigaan? Ässien voimapesä hurmasi ja vihastutti debyytissään – lupaa: ”Vastustaja käy kuumana”

LUE MYÖS: NHL-konkarin koulussa! Leijonien 17-vuotias superlupaus viihtyy Tuomo Ruudun opissa: ”Antaa paljon vinkkejä”

LUE MYÖS: Erilainen polku huipulle! Suomalainen NHL-lupaus kieltäytyi Liiga-tarjouksista: ”Ei helppo päätös”

LUE MYÖS: Leijonien Anton Lundell herättää huomiota jo NHL:ssä: ”Minun tehtäväni on pelata mahdollisimman hyvin”

LUE MYÖS: Huippuvahvistus! Leijonien NHL-lupaus valitsi Liigan Kanadan sijaan – avaa nyt syyt siirrolle

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo